Gotova energetska obnova na više od 300 višestambenih zgrada

Slika /slike/Opcenito/visestambene.jpg

Ukupna vrijednost projekata završenih višestambenih zgrada iznosi gotovo 500 milijuna kuna, sufinanciranih s gotovo 280 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na poziv Ministarstva su zaprimljene čak 649 prijave od kojih kriterije zadovoljava njih 596. Iznos ukupne investicije je preko milijardu kuna od čega je 560 milijuna kuna bespovratno.

Poziv "Energetska obnova višestambenih zgrada" Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je 17. listopada 2016. godine te je zahvaljujući velikom interesu prijavitelja, odnosno upravitelja zgrada i predstavnika suvlasnika, ugovorena cjelokupna alokacija koja je bila na raspolaganju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014-2020 stoga je poziv zatvoren 31. siječnja 2017. godine.

Svrha poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

Na poziv su zaprimljene čak 649 prijave od kojih kriterije zadovoljava njih 596. Iznos ukupne investicije je preko milijardu kuna, a više od 560 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Do sada su potpisana 584 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovorenim projektima obuhvaćeni su stanari 16 000 kućanstava u višestambenim zgradama.
 

Interes za energetskom obnom višestambenih zgrada je i dalje povećan, međutim nužan preduvjet za pripremu novog poziva je odobrenje povećanja alokacije od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela (UT) na čemu Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u svojstvu Posredničkog tijela razine 1 (PT1) intenzivno radi.
 
Sve informacije o eventulanom novom pozivu biti će pravovremeno objavljene na  web stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja https://mgipu.gov.hr.


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi