Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku obilježio 45 godina postojanja

Slika /slike/Opcenito/2022_04_26-DM-Osijek.jpg

Svečanom akademijom osječki Građevinski i arhitektonski fakultet obilježio je, u utorak 26. travnja 2022. godine, 45 godina postojanja i rada, tijekom kojih je kontinuirano obrazovao inženjere građevinarstva a od 2016. godine i inženjere arhitekture. Svečanosti je uz ostale uvažene goste nazočila i državna tajnica Dunja Magaš.

Pokrovitelj ovog svečanog obilježavanja bilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Državna tajnica Magaš u svom se govoru osvrnula na projekte Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za čiju su realizaciju od neizumjerne važnosti inženjeri. "Znanja koja sadašnji i budući inženjeri stječu u ovoj instituciji jedan su od osnovnih preduvjeta na koje danas računa Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine jer mišljenje struke u našem radu i djelovanju, od iznimne nam je važnosti" - kazala je. 

O radu fakulteta govorio je dekan prof.dr.sc. Damir Varevac koji je naglasio veliki doprinos Fakulteta za cjelokupan razvoj Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje, kao i cijele Hrvatske u obrazovanju studenata i provođenju znanstvenih istraživanja iz područja građevinarstva, arhitekture i urbanizma.

Inače, počeci obrazovanja građevinskih inženjera sežu još u 1967. godinu, kada je Visoka tehnička škola iz Zagreba, na inicijativu osječkih predstavnika inženjerske struke, otvorila izdvojeni odjel u Osijeku, u današnjoj Županijskoj ulici na broju 17. U izvedbu nastave od samog se početka uključuju domaći građevinski inženjeri i arhitekti koji u toj zgradi 1976. godine utemeljuju Višu tehničku građevinsku školu Osijek. Prostor zgrade u Županijskoj 17 bio je neuvjetan za održavanje nastave tako da je Viša tehnička škola 1980. godine uselila u novu zgradu kružnog oblika u Drinskoj ulici 16a. Nakon godina djelovanja u spomenutoj zgradi, nova era razvoja Fakulteta započela je izgradnjom nove zgrade na današnjoj adresi 2011. godine, u koju se useljavaju 2016. godine. 

Pisane vijesti