Hanžek u Sisku: Vijest o 19 centimetara debelom zidu je dezinformacija

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek rekao je u utorak u Sisku da su napisi o 19 centimetara debelim zidovima tipskih kuća na Banovini dezinformacija kojom se baca neugodna sjena na jedan projekt.

Na pitanje novinara o 19 centimetara debelim zidovima, koji su po pisanju medija pretanki, Hanžek je odgovorio da su, nakon iskazanog interesa za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, utvrdili okvirnu knjigu standarda u kojoj se govori o kvaliteti materijala. 

Sve su te kuće apsolutno protupotresno sigurne, visokoenergetski učinkovite, projektirane po europskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu i svim pravilnicima, rekao je Hanžek.

"Na vijest od 19-centimetarskim zidovima, kao građevinar i konstruktor, mogu reći da postoje dva tipa zidane gradnje. Jedan je okvirna, armirano-betonska konstrukcija, koja ima nenosivu ispunu, koja mora biti termički toliko jaka da ispuni europske standarde. Drugi tip zidane konstrukcije je spregnuta konstrukcija, znači konstrukcija od dva materijala. U tom je slučaju minimalna debljina opeke 20 centimetara", rekao je Halužan.

Prošli je tjedan raspisan natječaj za 30 kuća koje se grade u tehnici suhe gradnje i drvene građe, a sutra se objavljuje natječaj za 30 kuća tradicionalnog zidanog modela u kojem je debljina opeke 25 centimetara, objasnio je Hanžek.

Dodao je kako se u projektu hrvatskim propisima štitilo hrvatskog graditelja i hrvatske proizvođače u graditeljskom sektoru, poštujući sve propise Europske unije. Spornih 19 centimetara, kako je rekao, krivo je shvaćanje, a takvom se dezinformacijom baca neugodna sjena na jedan projekt, i to uoči Božića.

Hanžek je najavio kako se pripreme obavljaju te da će, ovisno o temperaturama, početkom iduće godine početi betoniranje, a useljenje se, ovisno o odabranom tipu od šest tipova kuća, može očekivati od dva do sedam mjeseci nakon početka gradnje. Očekuje se izgradnja više stotina obiteljskih kuća. Do trećeg mjeseca provest će se javna nabava za 300 do 400 kuća od dosad zaprimljena 1092 zahtjeva. 

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da će se model obnove - izgradnje tipskih zamjenskih obiteljskih kuća moći primijeniti i u Zagrebu. Ujedno je najavio redefiniranje odnosa i suradnje tog ministarstva i Fonda za obnovu obiteljskih kuća radi bržeg donošenja odluka.
 

Izvor: HINAPisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova