(HINA) - Štromar: Subvencioniranjem kredita više od 2330 obitelji povoljnije došlo do stana

Slika /slike/press/2017_12_22.ministar.jpg

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u petak kako je putem projekta subvencioniranja stambenih kredita povoljnije do stana došlo više od 2330 obitelji, a taj i projekt energetske obnove zgrada označio je najvažnijim ovogodišnjim projektima tog ministarstva.

Štromar je na predbožićnom druženju s novinarima kazao kako je projekt subvencioniranja stambenih kredita u početku skeptično prihvaćen, no kako je jako dobro prošao te je mnogo obitelji dobilo svoje stanove i počelo graditi kuće.

Smatra da je to možda dobar projekt i za budućnost s obzirom da je na neki način utjecao na tržište, na građevinsku industriju, a u konačnici i pomogao građanima.

Kako je naveo, vrijednost kupoprodaje nekretnina i izgradnje novih kuća iznosila je približno 1,5 milijardi kuna.

Na pitanje novinara hoće li i iduće godine biti tog projekta, Štromar je kazao da je proračun za 2018. već donesen, u njemu za njega nisu osigurana sredstva, ali to ne znači da neće tijekom godine.

Drugi projekt koji u ministarstvu kontinuirano provode, a trenutno je u 'jednom većem zamahu', jest energetska učinkovitost zgrada i smanjenje potrošnje energije.

Postoji velik interes za trenutni natječaj za zgrade u javnom sektoru, a od 15. siječnja su moguće i prijave, podsjetio je Štromar.

Kako je naglasio, trenutno za taj projekt imaju osigurano 380 milijuna kuna sredstava iz Europske unije, a za općine, gradove i županije postoje i posebna sredstva u fondu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Štromar procjenjuje da će vrijednost zahtjeva uvelike nadmašiti 380 milijuna kuna, a sve zainteresirane pozvao je da se prijave. Nakon što se utvrde svi zahtjevi, evenutalno će se moći alocirati sredstva iz nekih drugih proračuna, napominje.
 

 

 


Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Subvencioniranje stambenih kredita