Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave

  • Slika /slike/Ministar/2020_10_20.Split.Hina1.jpg
  • Slika Ministar Darko Horvat daje izjavu nakon sastanka u Splitu
  • Slika
  • Slika
  • Slika

(Hina) - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.

"Razgovarali smo o desetak nekretnina u kojima su smještene institucije čiji je osnivač županija -  to su  ljekarne i škole, a ti su prostori još uvijek u vlasništvu Republike Hrvatske i nema nikakvog razloga da se takvi prostori ne stave u punopravno vlasništvo jedinicama lokalne i područne samouprave", rekao je ministar Horvat nakon sastanka sa županom Bobanom.

Tijekom dana  Horvat se u Splitu  sastaje i s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i načelnicima nekoliko općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po njegovim riječima, riječ je o nekretninama koje su "zaostavština prošlosti" i taj se problem ne može riješiti za jedan dan, a danas su raspravljali o tome što treba poduzeti da se to riješi do kraja godine.

Također je rekao kako će se sa svim županijama u Hrvatskoj imovinsko-pravno riješiti i prostorije u kojima su radili bivši zaposlenici u Uredu državne uprave, koji su sada zaposlenici županija.

Ministar Horvat izvijestio je novinare da je jučer zatvoren natječaj koji je trajao tri tjedna, a na koji je podneseno više od 4500 zahtjeva za subvencioniranu izgradnju ili kupnju stana ili kuće. "Siguran sam da će velika većina tih zahtjeva završiti sklapanjem ugovora do kraja ove godine", poručio je.

Podsjetio je kako je u ožujku na natječaju s mladim obiteljima sklopljeno 3039 ugovora za kupnju ili izgradnju stana, kupnju ili izgradnju obiteljske kuće.

"Trend koji se vidi sad i u ovom natječaju je da centri velikih gradova više nisu toliko interesantni za kupnju nekretnina, već da su mlade obitelji počele kupovati nekretnine i u ruralnim dijelovima Republike Hrvatske. To nas veseli i to je dio demografske politike Vlade Republike Hrvatske, odnosno proračunskih sredstava koja stavljamo na upotrebu da bismo mladim obiteljima omogućili da riješe stambeno pitanje", rekao je Horvat.

Na upit jesu li počele dodatne izmjene i dopune Zakona o najmu stanova nakon što je Ustavni sud ocijenio da su prošle dopune i izmjene teret za najmoprimce, Horvat je odgovorio potvrdno.  "Pokrenuli smo doradu predmetnog zakonskog prijedloga. Radimo u ovom trenutku sa stručnjacima Pravnog fakulteta u Zagrebu i s drugim pravnim ekspertima koji nam u tomu mogu pomoći", rekao je Horvat i dodao kako je riječ je o jednoj  "zaostavštini prošlosti" koju je Vlada odlučila razriješiti pa će dorade biti gotove i predstavljene javnosti do kraja godine.

Pisane vijesti | Vijesti iz medija