Horvat: Vanđelić pravi izbor za v.d. predsjednika Fonda za obnovu

Slika /slike/Ministar/2020_10_29-image-2M.jpg

(Hina) - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Darko Horvat istaknuo je u četvrtak da su na sjednici Vlade tri vrlo važna dokumenta vezanih uz obnovu potresom pogođenog Zagreba i susjednih županija te da je Damir Vanđelić pravi izbor za v.d. predsjednika Fonda za obnovu.

Horvat je u izjavi novinarima prije početka Vladine sjednice najavio je kako će Vanđelić ispuniti imovinsku karticu i već u ponedjeljak dostaviti je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. 

Prvi od tri dokumenta koji  je na Vladi jest program mjera unutar kojih je definirana kompletna metodologija pristupanja organiziranoj obnovi grada Zagreba i porušenih objekata u dvjema susjednim županijama, pojasnio je Horvat. Nakon toga imat ćemo odluku o osnivanju Fonda, dionici, odnosno osnivači - Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija iskomunicirali su preko svojih predstavnika i provele usuglašavanja teksta ugovora. Osnivački udjeli će biti  - 70 posto Republika Hrvatska, 20 posto Grad Zagreb i po pet posto dvije susjedne županije, napomenuo je Horvat.

Isto tako na zatvorenom dijelu sjednice imat ćemo rješenje o imenovanju privremenog ravnatelja Fonda Damira Vanđelića, rekao je Horvat i zahvalio na dobro prihvaćenom izbora imena za koji smatraju da ima sve potrebite menadžerske sposobnosti da krene u organizaciju i konstituiranje institucije, a nakon toga pripremu i provedbu organizirane obnove u Zagrebu i dvije susjedne županije.

Novinarima je odgovorio da u ovom trenutku ne razmišlja o lokalnim izborima nego o početku obnove i to je trenutno prvi prioritet. Sam interes i polemika oko toga da netko Vanđelića vidi kao kandidata za budućeg gradonačelnika nama je potvrda da smo dobro izabrali, istaknuo je Horvat.

Dodao je da Vanđelića pozna desetak godina, od kada ga je predlagao kao člana Nadzornog odbora Ine, kao vrhunskog profesionalca i menadžera, obrazovanog čovjeka koji ima vrhunske komunikacijske i organizacijske sposobnosti te da misli kako je dobar izbor. 

Horvat je istaknuo da do sada nije bilo nikakvih problema u usuglašavanju među dionicima koji imaju osnivačka prava i postignuta je vrlo visoka razina konsenzusa, te im zahvalio napominjući kako su "usuglašene sve stvari koje su stavljene na stol" i rezultat takve dobre komunikacije su dokumenti koji su upućeni Vladi.

Upitan o mogućim malverzacijama, Horvat je rekao kako je transparentni nadzor osiguran kroz Zakon o ustanovama i Upravno vijeće Fonda u kojem će minimalno sjediti  četiri ministra u Vladi RH, dakle jedna vrlo transparentna i za javnost pravovremena informacija kako se troši proračunski i novac koji ćemo u Fond pribavljati od fondova EU. Bit će, sukladno zakonu, kvartalno hrvatska javnost vrlo transparentno o tome obaviještena, naglasio je Horvat. 

Na upit radi li se o namještenom natječaju (za izbor predsjednika Fonda) , Horvat je odgovorio kako su takve konstatacije vrlo opasne za Hrvatsku. Radimo sukladno postojećim hrvatskim zakonima i Zakon o ustanovama jasno veli da će se nakon formiranja Upravnog vijeća ono raspisati natječaj i imati određena testiranja i bude li kvalitetnijeg kandidata od Vanđelića - bit će odabran onaj tko bude najkvalitetniji, poručio je Horvat. 

Hrvatska ima zakone koje treba poštivati i siguran sam da ćemo izabrati kvalitetnog privremenog ravnatelja, nakon toga raspisati natječaj i na njemu odabrati i imenovati kvalitetnu osobu koja će se moći nositi takvim projektom, poručio je.  

Na pitanje o kojem se iznosu radi, Horvat je rekao da je već u projekciji državnog proračuna osigurali 250 milijuna kuna kojima će raspolagati Fond, već danas raspolažemo sa 200 milijuna dolara zajma Svjetske banke, dakle 1,3 milijarde kuna. Avans koji je uplaćen je dobar znak da će se kroz Fond solidarnosti  od 687 milijuna eura završiti na proračunskim stavkama do kraja godine i od trenutka imamo 18 mjeseci za efikasno korištenje tih sredstava za obnovu, procijenio je ministar Horvat.



Pisane vijesti | Informacija | Obnova