Hrvatska delegacija na Ministarskoj konferenciji o stanovanju u Liègeu

  • Slika /Zavod/dokumenti/Liege/Liege_20240305_4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru belgijskog predsjedanja Vijećem EU-a, 4. i 5. ožujka 2024. održana je neformalna konferencija ministara nadležnih za stanovanje na kojoj je potpisana zajednička Deklaracija o priuštivom, pristojnom i održivom stanovanju za sve. Hrvatsku delegaciju predvodila je državna tajnica Dunja Magaš, a na konferenciji su sudjelovali Ingrid Gojević, voditeljica službe u Zavodu za prostorni razvoj i Željko Šokčević, savjetnik u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri EU.

Belgijski ministar stanovanja, lokalne uprave i urbanih pitanja Cristophe Collignon, objasnio je da su povod za organizaciju konferencije izazovi s kojima se suočavaju države članice na području stanovanja. Među najvažnijima istaknuo je trendove povećanja cijena stanova na tržištu, posebno onih priuštivih, intenzivna komercijalizacija, odnosno kapitalizacija stambenih prostora (stan kao investicija, a ne za rješavanje stambenog pitanja), povećanje cijena stambenih prostora uvjetovano većom potražnjom, ali i povećanjem troškova gradnje uslijed poremećaja na globalnom tržištu, otežana proizvodnja i isporuka građevinskih materijala kao posljedica  pandemije COVID 19 i rata u Ukrajini, nesigurni i skuplji transportni tokovi, nedostatak građevinske radne snage i dr.  

Povjerenik Europske komisije Nicolas Schmit istaknuo je dva najvažnija problema stanovanja: EU bilježi nedostatak stambenih kapaciteta s jedne strane, dok s druge stanovanje doživljava tranziciju, odnosno mora udovoljiti nZEB zahtjevima. Pozvao je sve države članice EU-a da potaknu ulaganja u stanovanje kako iz VFO-a i NPOO-a, tako i iz vlastitih proračunskih sredstava.

Tijekom konferencije razmatrano je stanovanje u kontekstu nove paradigme stanovanja, ali se rasprava vodila i o mogućim načinima financiranja te izvorima koje države u provedbi vlastitih stambenih politika danas koriste.

Državna tajnica Magaš u svojim se izlaganjima tijekom konferencije, navodeći programe koje Hrvatska provodi na području energetske učinkovitosti i održivosti stanovanja te stambenog zbrinjavanja ugroženih skupina građana, posebno osvrnula na obnovu nakon potresa i ulaganja kojima država osigurava rješavanje stambenog pitanja za građane na pogođenim područjima, obnavljajući stambene zgrade s poboljšicama.

Tijekom rasprave sudionici su zaključili da postoji sve veća i različitija potreba za cjenovno pristupačnim stanovanjem te je nužno razviti novi holistički pristup i kroz višerazinsko upravljanje uzevši u obzir demografske trendove, prihode kućanstava, specifičnost teritorija, održivost izgrađenog prostora, utjecaj na gospodarski razvoj i potrebe zapošljavanja u  stambenom sektoru, pristupiti osiguranju dostatnih priuštivih kapaciteta.
 
Ministarska konferencija okončana je usvajanjem i svečanim potpisivanjem zajedničke Deklaracije o priuštivom, pristojnom i održivom stanovanju za sve.
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja

Dokumenti