Hrvatska usmjerena na zelenu urbanu obnovu gradova i općina

  • Slika /slike/press/2024_4_26_Zelena_tranzicija2.JPG
  • Slika
  • Slika

Danas su u Zagrebu predstavljeni rezultati projekta „Potpora provedbi mjera zelene tranzicije u okviru hrvatskog NPOO-a u području obnove javnih zgrada oštećenih potresima", čiji je cilj bio pružiti tehničku podršku Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u provedbi reformi koje su usmjerene na obnovu, rekonstrukciju i revitalizaciju zgrada pogođenih potresom, s posebnim fokusom na održivost.

Projekt tehničke potpore izrađen je na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a financira ga Europska unija putem Instrumenta tehničke potpore, uz implementacijsku podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM).

U sklopu projekta, multidisciplinarni tim stručnjaka uz podršku Ministarstva pripremio je smjernice i preporuke za optimizaciju tehničkih, pravnih, financijskih i institucionalnih okvira za obnovu nakon potresa. Poseban naglasak stavljen je na pristupe održive urbane regeneracije i najbolje međunarodne prakse, u skladu s mjerama hrvatskog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Osim akcijskog plana, izvješća i preporuka pripremljen je i Priručnik za implementaciju strategija zelene urbane obnove.

Također, projekt podržava ulaganja predviđena u reformi C6.1.R1 „Dekarbonizacija zgrada", koja uključuje energetsku obnovu javnih zgrada s ciljem ostvarivanja 30% uštede energije. Osim rekonstrukcije, predviđeno je i seizmičko ojačavanje te poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada. Dodatno, projekt podržava i reformu C6.1. R5 “Uvođenje novog modela strategije zelene urbane obnove i provedba pilot projekta razvoja zelene infrastrukture i kružnog upravljanja zgradama i prostorom”.

Na početku konferencije, prisutne je uvodno pozdravila Sanja Bošnjak, državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon čega je predstavljen i Priručnik za mapiranje efekata urbanih toplinskih otoka. Priručnik će poslužiti hrvatskim gradovima i općinama u donošenju mjera za suzbijanje neželjenih posljedica urbanih toplinskih otoka poput: visokih temperatura u urbanim središtima, povećanja potrošnje energije, pogoršanja kvalitete zraka, zdravstvenih problema građana i štetnog utjecaja na okoliš.

Navedeni rezultati projekta direktno će koristiti Ministarstvu u planiranju i provedbi zelene urbane obnove na područjima pogođenim potresom, ali i ostalim područjima širom Hrvatske. Ministarstvo će prenijeti specifična znanja i vještine lokalnim jedinicama samouprave, odgovornim za provođenje strategija zelene urbane obnove, čime će se postići ciljevi jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih javnih vlasti i poticanje veće participacije građana u procesu zelene urbane obnove.

U sklopu završne konferencije održana je panel diskusija na temu „Zelena infrastruktura - trenutno stanje i utjecaj na gradove budućnosti“ na kojoj su sudjelovali Ines Androić Brajčić, načelnica sektora za zelenu urbanu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama (Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine), Ivana Katurić, stručnjakinja za zelenu urbanu obnovu i direktorica (Urbanex) i Ivan Güttler, glavni ravnatelj (Državni hidrometeorološki zavod). Također, konferencija je bila prilika za diskusiju o najboljim praksama i izazovima zelene urbane obnove između predstavnika lokalnih jedinica samouprave, lokalnih stručnjaka za urbanizam i održivi razvoj te predstavnika Ministarstva, Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj.

Prezentacije:



Pisane vijesti | Informacija | NPOO