Hrvatska Vlada i HNS potpisali Ugovor o darovanju zemljišta

  • Slika /slike/Opcenito/2023_07_03.VRH_HNS.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić potpisali su u velikogoričkom hotelu Garden Hill Ugovor o darovanju zemljišta između Vlade i HNS-a.

Na prigodnoj svečanosti na kojoj je bio prisutan i predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić potpisali su u velikogoričkom hotelu Garden Hill Ugovor o darovanju zemljišta između Vlade i HNS-a.

Uz predsjednika Vlade svečanosti su prisustvovali i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, kaoi i vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza, te izbornik Zlatko Dalić.

Podsjetimo, država je darovala HNS-u građevinsko zemljište u Velikoj Gorici, površine oko 92 tisuće metara četvornih i vrijedno 4.2 milijuna eura, radi izgradnje sportskog rekreacijskog centra - nogometnog kampa.

HNS je podnio zahtjev za darovanjem kako bi se na njemu izgradila četiri nogometna igrališta, multifunkcionalna sportska dvorana s ugostiteljskim sadržajima za smještaj i prehranu sportaša i drugih korisnika kampa, a dužan je nekretninu privesti namjeni u roku od pet godina.

Zemljište se nalazi na raskrižju Avenije Ivana Pavla II i velikogoričke obilaznice.

"Vlada je darovala ovo zemljište vrijedno 4.2 milijuna eura, posebno me veseli čitav koncept novog pristupa, kakvog hrvatski nogomet zaslužuje, a kamp će biti i za druge sportove i sportaše. Ulaganja u obnovu infrastrukture idu dalje počevši sa stadionom Maksimir i Poljudom. Ovaj kamp bit će baza. Hrvatska nogometna reprezentacija je hrvatskom narodu donijela toliko sreće i zadovoljstva, osobito ova generacija predvođena Lukom Modrićem. Kada razgovaram sa svojim kolegama, premijerima i predsjednicima oni se ne mogu prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske. Ono što je nama postalo normalno, da se sa svakog natjecanja vratite s medaljom, kolege gledaju s oduševljenjem i respektom," istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je dodao kako će cijeli ovaj projekt biti građen u suradnji s UEFA-om i FIFA-om.

"Velike federacije odlučile su podržati sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj, želim posebno zahvaliti Zvonimiru Bobanu i Aleksandru Čeferinu, koji su partneri i prijatelji HNS-a. Sva ta sredstva omogućit će i današnjim nogometašima, ali i budućim generacijama da rade u bitno boljim uvjetima na koje su mnogi od naših nogometaša navikli u Europi."

Plenković je istaknuo kako je lokacija novog kampa HNS-a sjajna, u u blizini stadiona, zračne luke i zaobilaznice.

"Gorica je naslonjena na Zagreb, naći ovakvo zemljište te veličine nije jednostavno. Sportašima će pristup i dolazak biti najjednostavniji mogući," kazao je dodavši kako je Vlada podigla sredstva za sport skoro tri puta.

"To ćemo činiti i dalje, jer je sport važna sastavnica hrvatskog društva, osobito za mlade. Uči ih zalaganju, timskom duhu, upornosti. To su kvalitete i vrednote koje su važne za njihov razvoj," poručio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić je naglasio kako je nogometni kamp "težnja i čežnja već 20 godina".

"Rekao sam da ne želim raditi nikakve kamene temeljce, nego korak po korak, a danas je velik iskorak. Ovo je poseban trenutak, a svojim rezultatima to zaslužujemo," kazao je Kustić naglasivši kako je HNS u zadnjih nekoliko godina izgradio 30 terena s umjetnom travom.

"Ovaj kamp će biti dobra ostavština nakon ove generacije. U kampu će trenirati svi naši uzrasti i žene, naravno i A reprezentacija. Preselit ćemo i dio saveza. Idemo svi zajedno u još bolju sportsku budućnoast, nadam se da ćemo imati još bolje sportske rezultate," poručio je Kustić.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je čestitao reprezentaciji na sjajnim rezultatima koje "hrvatski nogomet stavljaju u sam vrh svijeta". Istaknuo je kako se sva dokumentacija riješila u dva i pol mjeseca.

"Ovi rezultati dolaze u kontinuitetu i bili su poticaj da nazočimo ovom događaju. Nogomet je ovo zaslužio, 1.450 klubova sa 126.000 nogometašica i nogometaša govore o tome koliko je ovo važno za Hrvatsku," kazao je ministar Bačić naglasivši kako sada slijedi izgradnja stadiona Maksimir.

"Nećemo na ovome stati, privodimo kraju aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za izgradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose. Ti razgovori idu u najboljem pravcu i to će biti podloga za izgradnju nacionalnog stadiona," kazao je.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je naglasio kako je izgradnja kampa još jedna velika stvar za Veliku Goricu.

"Velika Gorica rapidno raste, broj jedan smo po broju doseljenih, s najmanje odseljenih, imamo povoljnu infrastrukturu, svu djecu upisujemo u dječji vrtić, postajemo jedan od najpoželjnijih gradova za život u RH," kazao je Ačkar dodavši kako je Vlada doznačila 20 milijuna eura za projekte razne namjene u ovom gradu.

"Dom hrvatskog nogometa imat će posebno značenje u srcima naših sugrađana," poručio je gradonačelnik Velike Gorice.

Izvor: HINA/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina