Hrvatskoj 319 milijuna eura bespovratne pomoći za sanaciju šteta od potresa na Banovini

Slika /slike/Opcenito/potres-Sisak-Petrinja/Obnova.potresinfo.jpg

U petak, 29. listopada 2021. godine, Europska komisija objavila je informaciju o usvajanju odluke o dodjeli sredstava EUSF-a na temelju zahtjeva kojeg je Republika Hrvatska podnijela u svrhu naknade sredstava za sanaciju šteta nastalih u potresima iz prosinca 2020. godine, koji su najviše pogodili područje Banovine i šire okolice.

Riječ je o Prijedlogu Odluke o dodjeli sredstava koja će biti upućena u daljnji postupak u Europski parlament i Vijeće EU-a. Odluka će biti izvršna, odnosno isplata preostalog dijela sredstava do ukupno odobrenog iznosa bit će moguća tek nakon okončanja postupka navedenih tijela EU-a.
 
Podsjećamo kako je Hrvatskoj u kolovozu ove godine uplaćen dio predujma u iznosu od 41.325.507,00 EUR a prema prijedlogu odluke Europske komisije, ukupni iznos iznosio bi 319.192.359,00 EUR.
 
Isto tako, Hrvatska je do sada već primila 683,7 milijuna eura bespovratne pomoći za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu, što ukupno čini više od milijardu eura bespovratne pomoći koliko će Republika Hrvatska primiti iz Fonda solidarnosti EU.
 
Informacija je dostupna na: https://ec.europa.eu/info/publications/mobilisation-european-union-solidarity-fund-2021_en 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova