Intenzivno nastavljamo s programom POS stanova, mlade obitelji trebaju niže cijene kvadrata

  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministra Danijel Žamboki danas je u Punatu u pratnji općinskog načelnika Marinka Žica te zamjenika direktora APN-a Krešimira Žunića podijelio ključeve stanova iz programa poticane stanogradnje (POS) za 22 obitelji.

Na ovoj lokaciji izgrađeno je 10 građevina u dva niza A i B sa ukupno 22 stana netto korisne površine stanova 1.819,69 m2. Ukupna vrijednost investicije je oko 17 milijuna kuna od čega su 2,7 milijuna kuna poticajna sredstava Republike Hrvatske. Prodajna cijena stana je 1.125,66 €/m2.

Projektna dokumentacija izrađena je od strane tvrtke BRID-brze ideje d.o.o. iz Zagreba i MR 2 d.o.o. iz Rijeke, a radove je izvodila tvrtka G.P.P. Mikić d.o.o. iz Omišlja. Nadzor je vodila tvrtka SPECULUM d.o.o. iz Zagreba. 

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja provodi dvije mjere stambenog zbrinjavanja mladih a to su subvencioniranje stambenih kredita i  izgradnja stanova po programu društveno poticane stanogradnje POS.

Lani je kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita 2320 mladih obitelji povoljnije došlo do svog doma, a u tim je domovima rođeno preko 260 djece. Novim natječajem koji je raspisan u rujnu ove godine prijavljeno je novih 3033 zahtjeva. Krediti se subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencija produžuje se za još dvije godine. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, odnosno najveće subvencije dobivaju oni u najnerazvijenijim područjima, dok je subvencija najmanja u urbanim središtima, odnosno onima s najvećim indeksom razvijenosti.

Druga mjera je poticana stanogradnja. Po programu POS-a dosad je izgrađeno preko 8 tisuća stanova od čega u Primorsko-goranskoj županiji 543 stana. Program POS-a za neke je građane jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja, posebno u gradovima gdje su POS stanovi i dvostruko jeftinijih od ostalih na tržištu. U proteke dvije godine izgrađeni su i useljeni stanovi u Fažani, Gospiću, Metkoviću, Malom Lošinju, Splitu, Umagu i Šibeniku, a u izgradnji su stanovi u Biograd na Moru, Krku i Đurđevcu te tri prostora javne namjene u Splitu na lokaciji Kila 1. Ministarstvo intenzivno nastavlja i sa planiranjem izgradnje novih stambenih jedinica. 

Spomenimo i to kako je u rujnu ove godine Ministarstvo u suradnji s Ekonomskim institutom iz Zagreba po prvi puta javnosti dalo na uvid sve podatke o nekretninama u Republici Hrvatskoj kroz publikaciju „Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.–2017.“ u kojoj su analizirani glavni trendovi na tržištima stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih prostora, poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta. Analiza se odnosi na razdoblje od 2012. do 2017. godine i prikazuje trendove koji se bilježe na razini cjelokupne zemlje, županija, pojedinih jedinica lokalne samouprave, a za Grad Zagreb i na razini katastarske općine.

Zahvaljujući ovoj publikaciji vidimo veliki nesrazmjer po pojedinim dijelovima Hrvatske, kako u broju transakcija nekretnina, tako i u cijenama, ali i u priuštivosti građana. Upravo kad cijene rastu potreba za našim uključivanjem je još veća stoga ovim mjerama stambenog zbrinjavanja nastojimo pomoći mladima da si osiguraju dom, jer domovi su preduvjet za sigurnost te osobni i profesionalni razvoj. Pisane vijesti | Informacija | POS