Izvješće o stanju u prostoru Republike Hrvatske za razdoblje 2013. - 2019. godine

Slika /slike/Opcenito/22.4.2021.Sabor-Horvat.PNG

Na današnjoj sjednici Hrvatskoga sabora raspravlja se o Izvješću o stanju u prostoru Republike Hrvatske za razdoblje 2013.-2019.  Dokument je zastupnicima predstavio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Riječ je o dokumentu kojim se Vladu, Hrvatski sabor te stručnu i širu javnost informira o prostornom razvoju u Republici Hrvatskoj, i to na temelju analize i ocjene osnovne prostorne strukture, trendova prostornog razvoja, zaštite i korištenja posebno vrijednih prostora, provedbe strateških i drugih dokumenata prostornog planiranja te institucionalnog razvoja u području prostornog uređenja.

Obveza izrade Izvješća o stanju u prostoru utvrđena je važećim Zakonom o prostornom uređenju, a na prijedlog Vlade razmatra ga Hrvatski sabor.

Ovim Izvješćem obuhvaćeno je razdoblje od 2013. do 2019. godine, čime se nadovezuje na zadnje službeno Izvješće o stanju u prostoru izrađeno  za razdoblje od 2008. do 2012. godine.

Pri njegovoj izradi korišteni su tekstovi i analize iz važeće Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske, prihvaćene na ovom mjestu 2017. godine, javno dostupni ili pribavljeni podaci ministarstava i drugih institucija, zavoda za prostorno uređenje županija i Grada Zagreba, kao i podaci iz usvojenih sektorskih dokumenata.

Nadalje, uvršteni su i analizirani podaci iz prostornih planova i Informacijskog sustava prostornog uređenja koji razvija Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, vlastitih evidencija, stručnih i znanstvenih radova i drugih javnih izvora podataka.

Za potrebe izrade Izvješća izrađena je Stručna podloga “Društveno-ekonomski razvoj RH u razdoblju 2013.- 2017.: stanje, trendovi, izazovi i prilike za prostorni razvoj“.

Izvješće se izrađuje s osvrtom na prethodno Izvješće, na važeće prostorne planove svih razina i druge strateške, razvojne, planske i programske dokumente i pokazatelje.

Prioritetno analizira stanja i promjene u prostoru koje nastaju pod utjecajem različitih društvenih procesa s većim ili manjim neposrednim utjecajem na prostor, prikazuje utvrđene probleme, predlaže rješenja za poboljšanje stanja te ukazuje na mogućnosti daljnjih usmjerenja prostornog razvoja.

Dodatni je naglasak stavljen na teme koje su posebno obilježile prostorno uređenje u razdoblju 2013.-2019. godine, poput novog paketa zakona iz područja prostornog uređenja, graditeljstva i građevinske inspekcije, razvoja i uvođenja Informacijskog sustava prostornog uređenja te intenzivnog procesa ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada.

Polazišta daju pregled zakonskog i institucionalnog okvira izrade Izvješća i osnovnih obilježja Hrvatske: prirodnih i geografskih, upravno-teritorijalnih, gospodarskih, socijalnih, a naročito demografskih.

Opisan je i međunarodni okvir prostornog uređenja, u kojem aktivno sudjelujemo u pripremi, donošenju i provedbi međunarodnih dokumenata koji se tiču održivog prostornog razvoja, na razini Europske unije i na globalnoj razini.

Poglavlje Analiza i ocjena stanja govori o ostvarenju zakonskih i strateških ciljeva prostornog uređenja i usmjerenja razvoja u prostoru kroz prostorne planove i druge dokumente koji utječu na prostor.

Ukazuje i na trendove i izazove prostornog razvoja, uz iskaz obveznih prostornih pokazatelja.

Obrađeni su prostorna struktura korištenja i namjene površina, sustav naselja, gospodarske djelatnosti i infrastrukturni sustavi, kao i načini zaštite i korištenja dijelova prostora od posebnog značaja.

U poglavlju Analiza provedbe prostornih planova i drugih dokumenata daju se podaci o prostornim planovima i drugim strateškim, programskim i razvojnim dokumentima iz našeg resora te njihovoj provedbi.

Daje se i osvrt na provođenje preporuka, aktivnosti i mjera iz prethodnog Izvješća.

I na kraju, navedeni su Prijedlozi za unaprjeđenje prostornog razvoja s osnovnim preporukama mjera za iduće razdoblje, koji zahvaćaju područja demografije, prostornog planiranja i praćenja stanja u prostoru, upravljanja prostorom općenito, pravni i institucionalni okvir, edukaciju i jačanje ljudskih kapaciteta te međunarodnu suradnju, sve u cilju poboljšanja stanja u prostoru u nadolazećem razdoblju.

Obrađene teme ilustrirane su većim brojem kartografskih prikaza, grafikona i tablica.

Izvješće su izradile stručne službe Ministarstva, odnosno Zavod za prostorni razvoj. 

Kao ministarstvo, naše ćemo aktivnosti i dalje usmjeravati prema poboljšanju stanja u prostoru sukladno preporukama iz Izvješća, a u tome je dobrodošla široka podrška svih resora, stručne i znanstvene te najšire javnosti, bez koje rezultati nisu ostvarivi.
 


O ovoj točki dnevnog reda očitovali su se:



Pisane vijesti