Javna tribina „Zeleno integrirano planiranje kao temelj za Novi europski Bauhaus“

Festival Novog europskog Bauhausa održat će se kao hibridni događaj od 9. do 12. lipnja 2022. godine. Osnovne aktivnosti odvijat će se u Bruxellesu, uz popratna događanja diljem EU-a i šire.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek tom je prilikom istaknula kako Novi europski Bauhaus (NEB) nije neki apstraktni, daleki ni nerazumljivi narativ, nego konkretna inicijativa koju možemo ugrađivati u naše buduće lokalne, regionalne i nacionalne projekte te izrazila želju da ovu platformu svi zajedno stvaramo kao instrument podrške, pomoći i suradnje kako bismo iznašli konstruktivna rješenja i izravno ih primijenili u prostornom planiranju, gradnji, gospodarstvu, inovacijama, dizajnu i svim ostalim područjima ljudske kreativnosti.

Ministrica je podsjetila kako će se kao tema sadržaja, ali bez unaprijed definiranog namjenskog proračuna, NEB integrirati i u druge programe, uključujući Obzor Europa za istraživanje i inovacije, LIFE za okoliš i klimatske akcije te Europski fond za regionalni razvoj i ERASMUS za obrazovanje i mlade.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin, gradonačelnik Karlovca i predstavnik Udruge gradova Damir Mandić te koordinator Nacionalne platforme za Novi europski Bauhaus dr. sc. Julije Domac.

Predstavljeni su primjeri dobre prakse na području Grada Karlovca.  Arhitektice Hana Dašić, Iva Erić, Jana Horvat i Ria Tursan govorile su o svom projektnom radu urbane regeneracije bivše vojarne Luščić u Karlovcu koji je pod nazivom Fantastična šuma pobijedio na natječaju Europan te prošao u finalni krug nagrade Novog europskog Bauhausa 2021. godine. Urbanist Luka Krstulović predstavio je urbanistički plan uređenja Luščić-centra, a stručni savjetnik REGEA-e Tomislav Novosel predstavio je projekt integracije energetskog planiranja i planiranja prilagodbe na klimatske promjene u prostorno planiranje.

Tijekom održanog panela razgovaralo se o izazovima unapređenja prostornog planiranja i odnosa prema prostoru, povezivanju modela upravljanja prostorom i realizacije projekata u njemu te ulozi dionika u procesima održivog razvoja i mogućnostima ostvarenja principa inicijative Novog europskog Bauhausa. U panelu su sudjelovali ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić, Martina Zupan Urek iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Vedran Kršek iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, karlovački gradonačelnik i predstavnik Udruge gradova Damir Mandić, predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata Nikša Božić, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, prodekanica za znanost, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Ana Mrđa, predsjednica Nacionalnog odbora EUROPAN-a Hrvatska Helena Knifić-Schaps, savjetnica ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nives Mornar i pomoćnik ravnatelja REGEA-e Miljenko Sedlar. Moderator reasprave bio je glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković.

Okupljanjem stručnjaka nastoji se pružiti podrška te približiti principe NEB-a pćinama, gradovima i županijama, ali i gospdarskom sektoru te akademskoj zajednici. Tribine koje se svaki mjesec organiziraju u drugom dijelu Hrvatske namijenjene su otvaranju dijaloga sa svim razinama društva kako bi se u javnim raspravama iznjedrile upute ili smjernice za planiranje i provedbu projekata, koji se već sada mogu kreirati prema načelima Novog europskog Bauhausa, s ciljem unapređenja kvalitete urbanog, ali i sveukupnog nacionalnog prostora.

Javnu tribinu bilo je moguće pratiti uživo, a snimka je dostupna na poveznici: https://youtu.be/rOvXVcezS5M

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus