Karlovac i APN potpisali predugovor za gradnju POS stanova

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Dragan Hristov potpisali su u srijedu predugovor za izgradnju stanova po modelu poticane stanogradnje u četvrti Dubovac, a procjenjuje se da će se graditi oko 50 stanova.

U srpnju prošle godine Gradsko vijeće Karlovca odlučilo je da se poticanom stanogradnjom osigura otkup stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih, te je utvrđen način određivanja reda prvenstva, a potom je u prosincu raspisan javni poziv za kupnju stanova.

Konačna lista utvrđena je u svibnju ove godine, po njoj 134 podnositelja zahtjeva ispunjava uvjete, da bi sad predugovorom bili definirani prava i obveze Grada i APN-a.

Grad Karlovac treba na APN prenijeti vlasništvo nad zemljištem na kojem bi se gradio višestambeni objekt, što se planira učiniti na sjednici Gradskog vijeća početkom sljedećeg mjeseca.

Voditeljica Odsjeka za imovinskopravne poslove Grada Karlovca Slađana Fumić kaže da nakon zaključenja ugovora o prijenosu prava vlasništva APN treba pripremiti prijedlog projektnog zadatka sukladno uvjetima gradnje, prostorno-planskoj dokumentaciji i potrebama s konačne liste reda prvenstva i to dostaviti na suglasnost Gradu Karlovcu.

"Nakon toga se pokreće proces javne nabave za izradu projektne dokumentacije, a zatim se ishodi građevinska dozvola i bira izvođač. Ako se nakon svih tih pripremnih radnji utvrdi da su financijski parametri izgradnje u okviru programa, zaključuje se glavni ugovor o međusobnim pravima i obvezama koji definira konačna ulagačka, vlasnička i druga stvarna prava", objasnila je Fumić.

Hristov je najavio da će APN graditi pedesetak stanova jer, po njihovim iskustvima "neki podnositelji zahtjeva odustanu, neki se snađu na drugi način, a neki nisu kreditno sposobni".

Dodao je da su na raspolaganju tri parcele s oko 8000 četvornih metara, a najviša moguća cijena četvornog metra je 1489,50 eura.

Izvor: HINA/APN



Pisane vijesti | Informacija | POS