Karlovačka županija preuzela na sebe rješavanje statusa državnih nekretnina

  • Slika /slike/Ministar/2024_02_06-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te županica Martina Furdek Hajdin potpisali su u utorak u Karlovcu Odluku o prepuštanju 54 predmeta Karlovačkoj županiji radi rješavanja statusa nekretnina u državnom vlasništvu.

Riječ je o predmetima koji se odnose na zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a za koje su zahtjeve za njihovim raspolaganjem poslale fizičke i pravne osobe. Sukladno novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, ti se predmeti  prebacuju županijama i gradovima na daljnje rješavanje.

Za taj posao, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, mi smo u Karlovačkoj županije - spremni.

„Očekujemo da ćemo ukupno u rad dobiti oko 5 stotina predmeta. Zadovoljni smo time i to vidimo kao decentralizaciju. Mi ovdje na terenu češće smo u komunikaciji s građanima, i znamo da postoji dosta nekretnina koje se nažalost ne koriste, a svaku takvu nekretninu vidimo kao potencijalnu investiciju“, naglasila je županica.

S time se slaže i ministar Bačić, koji dodaje kako je cilj novog Zakona, među ostalim, ubrzavanje raspolaganja državnom imovinom kako bi se realizirali projekti i ubrzao gospodarski razvoj.

„Napravili smo i financijsku decentralizaciju, jer će dio sredstava od državne imovine biti prepušteno županijama, gradovima i općinama na čijem području se te nekretnine nalaze. Zahvaljujem županici na suradnji i uvjeren sam da, ako županija zna upravljati vlastitom imovinom, znat će upravljati i državnom“, poručio je ministar Bačić.

Ministar je pojasnio da će stanovima i poslovnim prostorima i dalje upravljati tvrtka u državnom vlasništvu Državne nekretnine.

Dodao je da svaki od dodijeljenih predmeta predstavlja rješavanje nekog projekta i izrazio nadu da će se ubrzati raspolaganje državnom imovinom i tako i gospodarski razvoj.

Na sastanku u Županiji bilo je riječi i o programima stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koje provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na području Općina Vojnić i Cetingrad te Gradu Slunju. Riječ o postpotresnoj obnovi, energetskoj obnovi zgrada te Programu međuresorne suradnje na potpomognutim područjima.  

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina