Kroz dva programa Ministarstva – subvencionirane kredite i POS stanove, do listopada će biti osigurano 12 tisuća novih domova za mlade obitelji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Biogradu na Moru u ponedjeljak je svečano položen kamen temeljac za novih šest zgrada iz Programa poticane stanogradnje. Dosad je više od osam tisuća mladih obitelji kroz ovu popularnu mjeru riješilo svoje stambeno pitanje, a ovdje će ih se useliti još 36, koje će uz stan dobiti i spremište i parkirno mjesto. Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova predviđen je za 2019. godinu.

Projekcija izgleda građevina
 

"Ovaj kamen koji danas polažemo neka bude simbol novog početka za 36 biogradskih obitelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkiralištem. Koliko za Biograd znači da 36 mladih obitelji ostane tu živjeti i da zasnuju svoju obitelj ne treba posebno naglašavati. Nastavimo zajedno graditi domove. Neka našim mladim ljudima dom ostane Hrvatska" rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar koji je položio kamen temeljac.

Planirana investicijska vrijednost novih šest zgrada s ukupno 36 stanova (ukupne neto površine 1.937,76 m2) iznosi oko 18.700.000,00 kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 2.900.000,00 kuna, a Grad Biograd sufinancirao je izgradnju s 2.500.000,00 kuna (s PDV-om). Predvidiva predugovorna cijena stana iznosi 1.120,00 €/m2. Radove će izvoditi zajednica izvođača, Centrogradnja d.o.o. i Titan Constructa d.o.o.

Od ukupno 8254 stana (u 244 građevine) dosad realizirana u sklopu POS-a, u Zadarskoj su županiji izgrađena 492 (u Benkovcu 15, u Biogradu 22, u Ninu četiri, u Pagu 15 i u Grad Zadru 436 u pet zgrada). APN u izgradnji trenutno ima 64 stana u četiri grada i općine (Đurđevac 12 stanova, Punat 22 stana te Krk 30 stanova). Poticana stanogradnja pokazala se kao uspješan model trajnog rješavanja stambenog pitanja, za kojim vlada veliki interes građana.

"U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje pomoći i podrške tim mladim ljudima shvaćam kao obavezu i kao dužnost. U narednom periodu planiramo izgradnju još 1000 POS stanova. Ukupno će to biti 9000 obitelji koje su koristile ovu mjeru, a koja im je možda i jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja" istaknuo je ministar Štromar i podsjetio da osim POS programa MGIPU ima i drugi uspješan model stambenog zbrinjavanja.

Subvencionirani krediti za kupnju stana i kuće, odnosno za gradnju kuće, mjera je koju je dosad prepoznalo oko 3400 obitelji. U prvoj godini provedbe u tim se domovima rodilo više od 250 djece.

"Veselim se broju iduće godine. S mjerom nastavljamo do 2020. godine, a vjerujem da ću ju ja ili moji nasljednici nastaviti i dalje" zaključio je ministar Štromar.Pisane vijesti | Informacija | POS