Lani odobreno 4150 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Slika /slike/Opcenito/vlada-23.12.2020.jpg

(Hina) - Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine, u kojem je odobreno 4150 zahtjeva građana za stambene subvencije. Od rujna 2017., kada je otvoren prvi natječaj za stambene subvencije, zaključno sa zadnjim lanjskim danom, odobreno je ukupno 9329 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je na sjednici da je, sukladno raspisanom javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita od 10. rujna prošle godine, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila ukupno 4260 zahtjeva.

Od toga, zaključno sa zadnjim danom prošle godine, 4150 zahtjeva je odobreno, njih 39 odbijeno, a 71 podnositelj je odustao od podnesenog zahtjeva, naveo je Horvat.

Dodao je da je APN lani zaprimio i dodatna 254 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, od čega se 47 zahtjeva odnosilo na dodatno subvencioniranje u slučaju utvrđenog invaliditeta, a 207 zahtjeva zbog povećanja obitelji, rođenjem ili posvojenjem djeteta. 

Pritom, svi zahtjevi su odobreni, naveo je Horvat.

Od rujna 2017., kada je otvoren prvi natječaj za stambene subvencije, zaključno sa zadnjim lanjskim danom, odobreno je ukupno 9329 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita.

U navedenom razdoblju, izvijestio je Horvat, u obiteljima u kojima je korištena subvencija rođeno je više od 1500 djece, čime je ostvareno pravo na dodatno subvencioniranje u trajanju od dvije godine po djetetu.

Na zahtjeve zaprimljene u 2017., 2018, i 2019. godini, a zaključno s 31. prosincem lani, uplaćene su subvencije iz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 117,4 milijuna kuna, rekao je Horvat, koji je podsjetio da su dva natječaja za subvencije provedena i u 2020. godini.
 


Izmijenjen Zakon, pozivi za subvencije raspisivati će se do 2023.

Kako bi se mjera stambenog zbrinjavanja nastavila i dalje bilo je potrebno izmijeniti postojeći zakonodavni okvir, s obzirom da je važećim Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita bilo propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine.

Dana 18. prosinca  2020. godine donesene su izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita prema kojima će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Takvo je rješenje predloženo nakon što su na terenu utvrđene zlouporabe, jer nigdje nije bilo propisano koliko dugo vlasnici nekretnina koje je država subvencionirala moraju u njima biti prijavljeni.

Novost je i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Propisan je i novi rok do 31. prosinca 2023. u kojem Agencija za promet nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za subvencije.

Za nove subvencije u 2021. u državnom je proračunu osigurano 50 milijuna kuna, u 2022. i 2023. dodatnih 50 milijuna svake godine.

U protekle četiri godine odobreno je preko 17.000 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 2.000 djece.



Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Subvencioniranje stambenih kredita