Ličko-senjska županija preuzela predmete državne imovine

  • Slika /slike/press/2024_01_19_Gospic03.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon što je sredinom prosinca 2023. godine donesen novi Zakon o upravljanju pokretninama i nekretninama u državnom vlasništvu, ministar Branko Bačić je u petak 19. siječnja u Gospiću županu Ernestu Petryju uručio predmete državne imovine o čijem će daljnjem raspolaganju odlučivati Ličko-senjska županija.

Riječ je o prvim predmetima od ukupno njih oko 17.000 koji će se županijama i gradovima prebaciti na daljnje rješavanje.

Podsjetimo, cilj novog zakonskog rješenja je omogućiti kvalitetnije upravljanje državnom imovinom kao i ubrzanje aktivacije neiskorištenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Optimizacija upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu planira se postići kroz decentralizaciju upravljanja nekretninama prema županijama, gradovima sjedištima županija, velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika, društvu Državne nekretnine d.o.o. i javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a tijela će uz Ministarstvo, nekretninama u državnom vlasništvu upravljati u ime Republike Hrvatske.

Decentralizacijom će se omogućiti brže i učinkovitije rješavanje imovinskopravnih odnosa na državnim nekretninama u svrhu realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata, a sve u cilju povećanja investicijskog potencijala i realizacije investicijskih projekata. Sredstva ostvarena od upravljanja nekretninama dijele se na način da Republici Hrvatskoj pripada 60% prihoda, županiji na čijem je području predmetna nekretnina 20%  te jedinci lokalne samouprave 20% prihoda.

Uz državnu imovinu tema sastanka sa županom i njegovim suradnicima bila je i nastavak obnove stambenih zgrada u nadolazećem vremenu na području Ličko-senjske županije, uključujući lokacije Lički Osik, Udbina, Korenica, Donji Lapac i Otočac.

Nakon sastanka ministar Bačić je u društvu župana Petryja obišao i Lički Osik gdje je završila cjelovita i energetska obnova na 10 zgrada sa 92 stana ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura. 

Cjelovita i energetska obnova ukupno 387 stambenih zgrada 

Kazao je kako se obnova, koja se financira iz NPOO-a i državnog proračuna, radi po pravilima struke i u svrhu postizanja energetske uštede ali i podizanja vrijednosti same nekretnine. Obnovom se suzbija energetsko siromaštvo u kojem kućanstva na energiju troše više od deset posto svih svojih primanja.

Nazvavši program suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne hvalevrijednim, ministar Bačić je najavio da će se do kraja 2025. godine po ovom programu obnoviti 387 zgrada koje su bile u državnom ili društvenom vlasništvu, a sada su u mješovitom vlasništvu, države i bivših korisnika stanarskog prava koji su stanove otkupili.

Sukladno Programu suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne skrbi zgrade se obnavljaju u Kninu, Drnišu, Benkovcu, Obrovcu, Slunju, Udbini, Lapcu, Korenici, Staroj Gradiški, Iloku i na drugim ratom devastiranim područjima.

Na području Ličko-senjske županije Programom je ukupno obuhvaćeno 56 stambenih zgrada, u Ličkom Osiku 32, u Korenici 13, Udbini šest, Donjem Lapcu četiri i u Otočcu jedna. 

Ukupna procijenjena vrijednost obnove za svih 387 zgrada iznosi 47 milijuna eura.

Župan Petry izrazio je zahvalnost na prepoznavanju problema Ličko-senjske županije od strane resornog ministarstva i ministra Bačića.

Naglasio je kako će se zgrade obnavljati ili se već obnavljaju ne samo u Ličkom Osiku, već i na području Udbine, Donjeg Lapca, Korenice i Otočca, što zbirno obuhvaća obnovu 56 stambenih zgrada od kojih su 32 u Ličkom Osiku.

Župan Petry je u obraćanju istaknuo kako će obnova zgrada poboljšati kvalitetu života stanara, posebice u stambenim zgradama koje su bile oštećene i nisu imale dovoljnu energetsku učinkovitost. Dodatno je spomenuo važnost preuzimanja predmeta državne imovine za rješavanje od strane županije, što omogućuje nova zakonska regulativa, što će u konačnici potaknuti nove investicijske cikluse.

Župan je na kraju pohvalio suradnju s ministarstvom i najavio nastavak rada na projektima koji će se financirati i realizirati u budućnosti.

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina