Ministar Bačić i gradonačelnik Tomašević održali prvi zajednički sastanak o obnovi objekata u Zagrebu

  • Slika /slike/Ministar/2023_01_25-image-4H.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kao što je najavljeno, nakon jučerašnjeg obilaska dijela Banovine, potpredsjednik Vlade i novi ministar graditeljstva Branko Bačić na temu obnove razgovarao je danas i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Obojica su ocijenili da je bio konstruktivan i zaključili da će novi zakon ubrzati obnovu, što se tiče privatnih i javnih zgrada.

„Taj smo sastanak dogovorili istog dana kad sam izabran za ministra. Tad smo se čuli i dogovorili da ćemo održati sastanak. On je protekao u iznimno konstruktivnom i prijateljskom razgovoru. Ocijenili smo da je tema koju smo detaljno raspravili od interesa za gradonačelnika, Zagreb i za Vladu. I jedan i drugi smo ocijenili da nismo zadovoljni brzinom obnove i da je potrebno napraviti puno iskoraka kako bi bili zadovoljni obnovom“ poručio je ministar Bačić nakon sastanka.

Zakonom kojeg smo danas pustili u e-savjetovanje mislimo da ćemo ubrzati obnovu - dodao je te kazao kako su se dotaknuli i teme zajedničkog trošenja sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih zgrada i infrastrukture. 

„Prema trenutnom stanju, vjerujemo da će Zagreb dobro utrošiti predviđena sredstva. Kako nam je želja da se Fond u cijelosti potroši, dogovoreno je da ćemo održati sastanke s Ministarstvom zdravstva jer smo ocijenili da su tamo najveći izazovi. Prvi sastanak ćemo vrlo brzo održati. Kad govorimo o obnovi Grada, na prijedlog gradonačelnika Tomaševića smo odlučili da ćemo odmah krenuti u uklanjanje objekata i ubrzati izgradnju zamjenskih objekata“ zaključio je Bačić.

Što se tiče obnove privatnih zgrada u gradu Zagrebu, gradonačelnik Tomašević kazao je kako dosadašnjim tijekom ne možemo biti zadovoljni, stoga su danas na sastanku usuglašene promjene oko određenih operativnih procesa.

„Spajanje Fonda i Središnjeg ureda je dobro, a doći će i do pojednostavljenja procedure“, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je hitnost uklanjanja oštećenih obiteljskih kuća, kako u Čučerju, tako i drugdje u podsljemenskoj zoni, koje ugrožavaju susjedne objekte.

Kazao je kako će Grad Zagreb ispuniti svoju zakonsku obavezu, te potvrdio kako je u proračunu za ovu godinu osigurano  21,24 milijuna eura (160 milijuna kuna) za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što bi novim modelom, kako očekuje, trebalo biti i utrošeno.
 
Od danas na javnom savjetovanju novi Zakon o obnovi

Danas je u javno savjetovanje pušten i prijedlog novog Zakona o obnovi koji će značajno rasteretiti proces i samim time ga značajno ubrzati.

Glavne promjene koje će se postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fonda za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanje, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant, ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće, ukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća, pojednostavljuje se obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra.

Vrlo je važno istaknuti i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenskih obiteljskih kuća uplaćivati unaprijed odnosno prije početka samih radova.

Zainteresirana i stručna javnost u izradu Zakona o obnovi može se uključiti davanjem svojih argumentiranih primjedbi i prijedloga putem portala eSavjetovanja najkasnije do 1. veljače 2023. 

Foto: HINA/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Obnova