Ministar Bačić i župan Kolar o obnovi od potresa u Zagorju - uskoro započinje gradnja zamjenskih kuća

  • Slika /slike/Ministar/20230201_101335.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić boravio je danas u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je posjetio radove na gradnji nove Područne škole Laz čija se izgradnja sufinancira sredstvima Fonda solidarnosti.

Svoj posjet započeo je radnim sastankom sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočić, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim i načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem.  U pratnji potpredsjenika Vlade i ministra bili su državna tajnica Dunja Magaš, ravnateljica Katica Prić, ravnateljica Fonda za obnovu Snežana Penović i tajnica Kabineta ministra Tajana Huzak. 

Glavna tema razgovora s lokalnim čelnicima bila je obnova javnih i privatnih zgrada i kuća oštećenih u potresu kao i novi Zakon o obnovi čije se donošenje očekuje već sredinom ovog mjeseca.  

Nakon radnog sastanka ministar Bačić u društvu župana Kolara i marijabistričkog načelnika Miličkog, obišao je gradilište Područne škole u Lazu Bistričkom. Tamo se, naime, gradi nova zgrada škole, nakon što je stara zgrada srušena, budući da je bila oštećena u dva potresa.

Ukupna vrijednost radova zajedno sa troškovima rušenja i izrade projektne dokumentacije iznosi 1,3 milijuna eura. Izgradnja se djelomično financira kroz Fond solidarnosti Europske unije a djelomično kroz proračun županije. Očekuje se da će se radovi izgradnje završiti u travnju te će učenice i učenici u novu školsku godinu krenuti u novoj, prostranoj, energetski učinkovitoj i modernoj školi.

Do kraja travnja srušiti sve kuće koje su dobile crvene oznake

Ministar Bačič se osvrnuo i na obnovu obiteljskih kuća, naglasivši kako s tim dijelom obnove nismo zadovoljni.

"Zbog toga i radimo novi zakon, kako bismo ubrzali proceduru i pojednostavili postupak i lakše upravljali cjelokupnim procesom obnove, posebno onim dijelom koji se odnosi na izgradnju zamjenskih kuća te konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu kuća u privatnom vlasništvu”, kazao je Bačić.

Cilj je do treće obljetnice zagrebačkog potresa krenuti s izgradnjom obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorske županije, a do kraja travnja srušiti sve kuće koje su dobile crvene oznake i nakon toga početi s izgradnjom svih objekata koje je potrebno sagraditi na području županije.

"Ova županija će, prema našim procjenama i planu Fonda za obnovu koji će nakon stupanja zakona na snagu biti sastavni dio Ministarstva, biti prva koja će dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa”, rekao je ministar.


Željko Kolar: Posljednjih nekoliko mjeseci napravljen istinski iskorak

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je obnova, kad je riječ o obiteljskim kućama, 'nestvarno spora'.

"Međutim moram reći da je u posljednjih nekoliko mjeseci na području naše županije napravljen istinski iskorak. Mjesecima sam govorio da neću govoriti o obnovi dok ona fizički ne počne na samom terenu, a to se već u listopadu prošle godine konačno dogodilo”, kazao je Kolar.

Istaknuo je da je u Krapinsko-zagorskoj županiji srušeno 14 kuća, za desetak kuća je već odabran izvođač radova i te će kuće biti srušene tijekom veljače, a još dvadesetak kuća trebalo bi biti srušeno do 1. svibnja.

"Najvažnije je da ćemo do kraja veljače krenuti s izgradnjom sedam zamjenskih kuća”, naglasio je Kolar.

 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova