Ministar Bačić na svečanoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

  • Slika /slike/Ministar/2024_05_11_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić sudjelovao je danas povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja je održana u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Mnogobrojnim uzvanicima prigodnim govorima obratili su se predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, župan Nikola Dobroslavić, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića na svečanoj sjednici Županijske skupštine, ministar Bačić je uz Dan županije govorio o važnosti projekata koji su realizirani, ali i onima čija realizacija u Županiji tek predstoji.

"Od Cavtata, gdje se završava riva pa do Vele Luke, gdje je otvoren putnički terminal, velika investicija u lučkom sustavu Hrvatske, do rekontrukcije Specijalne bolnice Khalos, Dnevne bolnice u Metkoviću, spoja Metkovića na autocestu pa sve do Lastova gdje se rekonstruira Luka Ubli, sve je pokriveno projektima ljudi koji danonoćno žive Županiju" kazao je ministar Bačić, dodavši:

"Doista je ova Županija mjesto gdje vizija postaje stvarnost, mjesto gdje želimo viziju razvoja Hrvatske pretočiti u stvarnost. Od njezina utemeljenja 1993. puno toga ostalo bi nerealizirano da smo bili rascjepkani, da nismo imali županiju kao jedinicu regionalne samouprave koja je sve te projekte prepoznavala i pretvarala u stvarnost. Jasno, te projekte pratila je i ruka Vlade, a dužnost je središnje vlasti da prepoznaje projekte i realizira ih u sinergiji s lokalnom samoupravom za dobrobit ljudi" rekao je ministar Bačić.

Istaknuo je projekte čija realizacija tek slijedi, a koji su iznimno važni za razvoj.

"U javnoj je nabavi odabir izvođača za prve dvije poddionice autoceste od Dola do Mravinjca. Preostalih 8 kilometara do Osojnika je u javnoj nabavi za projektiranje. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije autoceste od čvora Metković do čvora Pelješac. Navedene poddionice (od Dola do Mravinjca) duge 21 kilometar vrijedne su 380 milijuna eura".

Naglasivši kako je demografska obnova ipak najvažniji projekt, ministar Bačić je kazao kako je pred novom Vladom nacionalni plan stambene politike.

"Ovdje na jugu je sačuvan balans između obiteljskog i radnog života. Ako ga omogućimo mladima, nakon što smo im osigurali radna mjesta, ako im ne osiguramo dom kao okosnicu života tada ne možemo reći da smo ispunili osnovnu zadaći i zato smo pripremili koncept nacionalne stambene politike kako bismo mladima omogućili priuštivo stanovanje u trenutku kad je rast cijena nekretnina u Hrvatskoj gotovo dvoznamenkast" istaknuo je ministar Bačić.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, dodijeljena je Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru kulturno umjetničkog društva iz Metkovića.

Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljene su Nevenu Faziniću, VK Neptun Dubrovnik, Caritasu Dubrovačke biskupije, kao i Udruzi Radost iz Ploča.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno profesoru Nikoli Miroševiću.

Djelovao je u području vinarstva i vinogradarstva više od pet desetljeća i ostavio duboki trag u znanstvenom, nastavnom, stručnom i publicističkom radu o uzgoju vinove loze. Jedan je od najplodnijih pisaca iz vinogradstva u Hrvatskoj, a svoje je domete pokazao najviše u ovim znanstvenim granama. Svojim zalaganjem je utjecao na snažan razvoj vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj. Napisao je niz stručnih radova i članaka, a bio je autor i koautor brojnih knjiga. Održao je veliki broj predavanja u zemlji i inozemstvu. Od projekata koji je pokreuo valja istaknuti niz projekata za osnivanje novih vinograda u uvjetima melioracije kamenitih površina. Također, radio je na regionalizaciji vinogradarske prizvodnje i zaštiti kontroliranog podrijetla vina.

Nagradu je preuzeo njegov nećak i imenjak, Nikola Mirošević.

Izvor: dnz.hr/MPGIPisane vijesti