Ministar Bačić: Postigli smo željenu dinamiku postpotresne obnove

Slika /slike/Ministar/2023_10_23_Zagreb01.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić poručio je u ponedjeljak da je na području zagrebačkog potresa trenutno završeno 76 konstrukcijskih obnova, dok je njih 220 u tijeku, čime je postignuta željena dinamika postpotresne obnove. 

Ministar Branko Bačić je zajedno sa zamjenikom zagrebačkog gradonačelnika Lukom Korlaetom obišao tri zgrade koje se trenutno u Zagrebu konstrukcijski obnavljaju - samu zgradu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ali i dvije privatne višestambene zgrade - u Palmotićevoj ulici 27 i na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 1., čije su obnove krenule u lipnju ove godine s planom završetka do kraja 2023. godine odnosno početkom iduće godine. 

“Čini mi se da smo s trenutnim stanjem gradilišta na područjima zagrebačkog i petrinjskog potresa, postigli željenu dinamiku”, poručio je ministar Bačić u izjavi za medije. 

Dajući pregled onoga što je do sada napravljeno na području zagrebačkog potresa, istaknuo je da je u Zagrebu do sada završeno 76 konstrukcijskih obnova, a ugovoreno je ili se trenutno provodi 220 konstrukcijskih obnova privatnih zgrada i kuća. Trenutno se odvijaju radovi  gradnje na 34 zamjenske obiteljske kuće, od čega ih je 28 na području grada Zagreba a 6 na području Krapinsko-zagorske županije. 

“Ali ono što je sada pred nama to je novi zamah, prije svega u Donjem gradu sa konstrukcijskom obnovom višestambenih zgrada. Za par dana ćemo krenuti s 12 novih gradilišta, a u javnoj nabavi radova je i dodatnih 200 višestambenih zgrada u samom centru Zagreba”, istaknuo je Bačić. 

Osvrnuo se i na plan financiranja obnove kroz FSEU sredstva, istaknuvši da je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, obnovljeno ili se obnavlja 1330 objekata. Kako je iz Fonda solidarnosti EU za to omogućeno milijardu i 3 milijuna eura, a da za završetak tih obnova nedostaje 2 milijarde i 300 milijuna eura, to će se namiriti sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te sredstvima državnog proračuna, istaknuo je  ministar Bačić. 


Rok za podnošenje zahtjeva za obnovu privatnih zgrada do kraja godine 

Bačić je pozvao vlasnike oštećenih zgrada, da do kraja ove godine podnesu zahtjeve za obnovu višestambenih zgrada, odnosno privatnih kuća, s obzirom na to da im zakonski rok istječe krajem ove godine odnosno na dan 31. prosinca 2023. godine.

“Kada budemo raspolagali s ukupnim fondom podnesenih zahtjeva svih oštećenih objekata, (...), moći ćemo jasno poručiti našim građanima kada će biti okvirno dovršena obnova privatnih zgrada”, istaknuo je ministar Bačić. 

Poručio je i da je zbog jednostavnije procedure, omogućene promijenjenim Zakonom o obnovi, Ministarstvo graditeljstva ubrzalo dinamiku donošenja rješenja o obnovi. Već danas, ministarstvo izdaje oko 350 rješenja o obnovi mjesečno, pa bi u idućih 18 mjeseci, ovom dinamikom moglo izdati sve dozvole, odnosno rješenja i odluke  o obnovi. 

Zamjenik Luka Korlaet poručio je kako je Grad Zagreb, brinući se o obnovi zgrada i infrastrukture javne namjene, do sada pokrenuo 207 projekata, što uključuje dječje vrtiće, škole, domove zdravlja, i ostalu javnu infrastrukturu. 

“Za tu svrhu smo iz Fonda solidarnosti EU povukli gotovo 200 milijuna eura”, poručio je Korlaet izrazivši zadovoljstvo dinamikom obnove i privatnih zgrada i kuća te je pohvalio suradnju s ministarstvom.

  

  

  

  

  

  

  

  

Izvor: HINA/MPGIPisane vijesti | Informacija | Obnova