Ministar Bačić u obilasku gradilišta obnove na području grada Zagreba

  • Slika /slike/Ministar/2024_01_23_image-4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar graditeljstva Branko Bačić izjavio je u utorak nakon radnog obilaska gradilišta na području Zagreba kako je dinamika obnove zadovoljavajuća, a cijeli proces obnove protočniji, te da resorno ministarstvo nastoji dodatno ubrzati proces javne nabave.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je jutros gradilišta četiriju zamjenskih obiteljskih kuća u Markuševečkom Popovcu te gradilišta na kojima se izvodi konstrukcijska obnova zgrada u Prilazu Gjure Deželića 67 i u Dežmanovoj ulici 10 u Zagrebu.

Gradnju četiri obiteljske kuće na Markuševcu resorno ministarstvo financiralo je sa 650.000 eura a konstrukcijsku obnovu višestambene zgrade u prilazu Gjure Deželića 67 s pola milijuna eura. Za obnovu državne zgrade na lokaciji Dežmanova 10 u Zagrebu osigurana su sredstva Fonda solidarsnosti EU, NPOO-a i državnog proračuna. 

"Cilj ovih obilazaka da provjerimo izvršava li se dinamika koju smo zacrtali, jesu li radovi u rokovima i da pogledamo kako i na koji način ubrzati cjelokupnu obnovu na području gada Zagreba gdje uskoro obilježavamo četvrtu obljetnicu potresa", dodao je.

U ovom trenutku, što se tiče upravnog dijela same obnove, dakle izdavanje rješenja o obnovi i svega onoga što tome prethodi sukladno zakonu, digli smo na najveću mogu razinu" izjavio je ministar Bačić te dodao kako je novim zakonodavnim okvirom iz veljače 2023. godine proces postao protočniji jer je smanjio potrebnu dokumentaciju u procesu pojedinačnih obnova kao i broj sudionika u samom procesu.

"Rezultat ovakvog rada jest da smo na području Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije obnovili gotovo 600 objekata javne namjene, 180 škola i vrtića, 26 fakulteta, 84 zdravstvene institucije, 250 zgrada kulturne baštine i 600 kilometara prometnica" rekao je ministar Bačić.

Naglasio je kako je za cijeli proces obnove iz Fonda solidarnosti osigurano milijardu i 3 milijuna eura te je na to dodana milijarda i 525 milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. 


Na zagrebačkom području obnovljeno gotovo 2900 privatnih kuća i zgrada 

Na području zagrebačkog potresa obnova je u potpunosti završila na 2 858 privatnih zgrada i kuća. Samo proteklog mjeseca otvoreni su radovi konstrukcijske obnove na 7 višestambenih zgrada u centru Zagreba, a istovremeno je 220 višestambenih zgrada u postupku nabave izvođača radova. 

Na području grada u ovome je trenutku otvoreno preko 370 gradilišta obnove na privatnim zgradama i kućama od kojih se najveći broj odnosi na zahtjevniju konstrukcijsku obnovu.  U gradnji je 49 zamjenskih obiteljskih kuća dok je desetak kuća u procesu nabave izvođača radova.

Uz organiziranu obnovu od potresa, građani su prepoznali i efikasnost modela samoobnove koji je uveden u veljači 2023. godine. jer o čitavom procesu obnove odlučuju samostalno i sami izabiru sudionike u gradnji bez provođenja javne nabave, a država je preuzela financijsku i po potrebi savjetodavnu ulogu. Tako je na području Grada Zagreba po modelu samoobnove do sada isplaćeno 11,1 milijuna eura.


Novi proces javne nabave

U izjavi za medije ministar Bačić se osvrnuo i na proces javne nabave za utvrđivanje i izbor izvođača radova ustvrdivši kako je to trenutno najveći izazov ministarstva.

Istaknuo je kako je Ministarstvo objavilo javnu nabavu za 1500 lokacija no kako u ovom trenutku ne očekuje da će naći izvođače za velik broj nabave.

"Nabave često puta i ponavljamo i prihvaćamo one ponude koje su u okviru prihvatljivoga i za koje smatramo da kao ministarstvo, na temelju postojećih cijena radova, možemo prihvatiti i tako realizirati obnovu onako kako bismo htjeli", rekao je Bačić.

Razumljivo nam je, dodao je, da se često puta zna dogoditi da se nitko ne javi na objavljenu javnu nabavu s obzirom na ograničenja koje graditeljstvo u Hrvatskoj ima, pogotovo u kontekstu da je već sada 6 posto hrvatskog BDP-a na rukama hrvatskog građevinarstva.

Ministar je izjavio kako u resornom ministarstvu pripremaju pilot projekt novog oblika javne nabave za područje Zagreba i Banovine kako bi adresirali probleme pri samom procesu javne nabave.

"Trenutno smo u fazi u kojoj razmišljamo o projektu koji bi grupno uključivao 36 ulaza za koje bi obavili javnu nabavu i za izradu projekta i izvođenje radova što do sada nije bio slučaj. Na taj način bismo skratili potrebno vrijeme da se od projekta dođe do izvođača" izjavio je Bačić.

  

  

  

  

  

  

Izvor: MPGI/HINA



Pisane vijesti | Informacija | Obnova