Ministar Bačić u obilasku gradilišta obnove u Glini i Petrinji

Slika /slike/Ministar/2024_01_29_Petrnja_Glina01.jpg

Vlada i Grad Glina zajedno će obnoviti središte Gline, zaštićenu kulturno-povijesnu cjelinu, zaključeno je u ponedjeljak na radnom sastanku ministra graditeljstva Branka Bačića i glinskoga gradonačelnika Ivana Jankovića, na kojem se razgovaralo i o obnovi višestambenih zgrada.

Glina je grad hrvatske himne i bivše sjedište bana Josipa Jelačića, "Kuća hrvatske himne" je u obnovi, a započela je i obnova zgrade nekadašnje gimnazije na Trgu Josipa Jelačića. Ta će zgrada biti preuređena u stambeno-poslovno zgradu sa šest poslovnih prostora i 10 stanova, a vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura.

Zaštićena kulturno-povijesna cjelina u centru Gline bit će potpuno obnovljena. Grad će riješiti imovinske odnose i statuse zgrada te pripremiti prijedlog projekta, a Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osigurat će logističku i financijsku potporu.

„Obnovit ćemo Glinu u cijelosti, nećemo stati samo na obnovi kuća i višestambenih zgrada već ćemo revitalizirati i centar grada“, poručio je Bačić.

Naglasio je kako su u Glini svi zahtjevi za obnovu višestambenih zgrada u postupku rješavanja - ili su u obnovi ili u procesu rješavanja statusa.

U Vukovarskoj ulici grade se tri stambene zgrade s ukupno 57 stanova, koji bi trebali biti useljeni do kraja godine. Vrijednost radova iznosi devet milijuna eura.

Stanovi se grade za korisnike kuća i stanova u državnom vlasništvu, ali moguće je da će ih koristiti i ostali građani koji čekaju obnovu stanova ili kuća.

Bačić nije potpuno zadovoljan dinamikom obnove, iako je na području Gline do sada obnovljeno 1000 objekata. Zadovoljan je što je izmjenama Zakona o obnovi proces ubrzan, ali kao izazovi ostaju javna nabava i nedostatak radne snage.

Trenutno je raspisano 1500 natječaja za javnu obnovu, a Bačić kaže kako bi bio sretan ako ih 1000 bude riješeno. Često se događa da na natječaje stignu ponude znatno više od cijene predviđene projektom ili se nitko ne javi na natječaj.

Bačić je najavio da će taj problem pokušati riješiti objedinjavanjem većeg broja objekata na nekom području u jedan projekt i postupak. Tako bi se, primjerice, za obnovu središta Gline od ponuditelja tražio cjeloviti projekt i plan realizacije.

  

  

  

  

  

Izvor: HINA/MPGIPisane vijesti | Informacija | Obnova