Ministar Bačić u obilasku gradilišta obnove u gradu Glini i općini Gvozd

  • Slika /slike/Ministar/2024_05_07_image-5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić danas je u društvu državnog tajnika Domagoja Orlića i suradnika boravio u radnom posjetu gradu Glini i općini Gvozd.

Posjet je započeo sastankom s gradonačelnikom Ivanom Jankovićem, zamjenicom gradonačelnika Brankom Bakšić Mitić i njihovim suradnicima u prostorijama Grada Gline na temu obnove privatnih i javnih zgrada na glinskom području.

"Sastanak je sadržavao zapravo puno tema, jedna od bitnih i većih tema je već komunicirana, to je obnova centra grada. Moramo biti svjesni da je to jedan opsežan posao, budući da se radi o objektima gdje ili vlasnici nisu dostupni i li ih nema već 30 i više godina. S tog aspekta razgovaramo o tome da napravimo obnovu kompletnog centra, ali u smislu revitalizacije i omogućavanja da se taj dio grada obnovi - i zidovi, ali i život, odnosno da se omogući mladim obiteljima da imaju stambeni fond. Druga od bitnijih temi je pitanje višestambenih zgrada. Prošli smo svih 20 višestambenih zgrada u gradu Glini, utvrdili statuse, neke od njih su trenutno u izvođenju radova, neke su u projektiranju, neke su u ugovaranju radova, tako da vjerujemo da ćemo do kraja ove godine veći dio tih zgrada imati u postupcima koji će biti u nekim završnim fazama, bar po pitanju projektiranja, ako ne i u samim radovima" poručio je nakon sastanka gradonačelnik Ivan Janković. 

Ministar Bačić istaknuo je kako je do današnjeg dana na području Gline obnovljeno oko 960 zgrada i obiteljskih kuća i da je u ovom trenutku u tijeku izvođenje radova na 121 gradilištu.

"Ono što nam je najveći izazov to je sam centar Gline. U svakom slučaju i prije potresa te zgrade su bile u derutnom stanju. Za veliki broj tih zgrada nije niti podnesen zahtjev za obnovu. Zato smo u tom smislu zadužili gradonačelnika da Grad pripremi jedan program na koji način revitalizirati dio tih zgrada, za koje je zakon predviđa obnovu, a preostali dio da se riješi u smislu i prostorno - planskog uređenja" - dodao je ministar Bačić. 

Nakon sastanka gradonačelnik i ministar obišli su dvije konstrukcijske obnove obiteljskih kuća u Novom selu Glinskom. Riječ je o organiziranoj obnovi od strane države te je na jednoj lokaciji obnova u potpunosti završena dok su na drugoj radovi konstrukcijske obnove u završnoj fazi. 

Ministar Bačić potom je u društvu načelnika Gvozda Milana Vrge posjetio gradilište dvije višestambene zgrade u Gvozdu.  

Radovi izvođenja započeli su u siječnju 2023. godine te je na obje zgrade izvedena hidroizolacija nadtemeljnih zidova kao i parna brana na ravnom krovu, a u tijeku je izvedba vodovodnih i kanalizacijskih radova, elektro radova, gipsokartonskih radova. Radnici ugrađuju aluminijsku bravariju, i hidroizolaciju na slojevima krovišta.

Vrijednost ove investicije iznosi oko 3,3 milijuna eura dok uređenje okoliša i infrastrukture iznosi dodatnih 400 tisuća eura. Zgrade se grade iz programa financiranog iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija koji obuhvaća uklanjanje i izgradnju stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske. U sklopu ovog programa planirana je izgradnja ukupno 20 zgrada s 308 stanova. Izgrađeno je osam zgrada u Petrinji te četiri zgrade u Glini dok ih je osam u postupku gradnje - 3 u Glini, 2 u Topuskom, 2 u Gvozdu i 1 u Dvoru. 

Prvenstvo  za  smještaj  u ove stanove imati  će  sugrađani  koji  su  ostvarili  pravo  na  stambeno zbrinjavanje u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno oni koji su do potresa živjeli u državnim nekretninama, kao i oni sugrađani koji su vlasnici nekretnina oštećenih u potresu a obnova na njima još nije završila te će u istima boraviti privremeno do obnove svojih vlastitih domova.

Uz ovih 20 zgrada koje se grade europskim sredstvima, temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom sredstvima državnog proračuna na području Sisačko-moslavačke županije u planu je izgradnja dodatnih 36 višestambenih zgrada s ukupno 666 stanova.  Od tih 36 zgrada u gradnji je 18 višestambenih zgrada dok je u pripremi ili nabavi još 18 zgrada.  Sisačko-moslavačka županija time će dobiti značajno povećanje stambenog fonda s ukupno 974 stana koji će se prvenstveno koristiti za smještaj stradalnika potresa, do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a potom za smještaj obitelji u potrebi i deficiratnih kadrova. 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova