Ministar Bačić u Petrinji: Javna nabava za 1.100 gradilišta i ubrzanje obnove

  • Slika /slike/Ministar/2023_09_12-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu radnog posjeta Petrinji, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je u utorak nekoliko lokacija te istaknuo da se provodi javna nabava za oko 1.100 novih gradilišta čime će se dodatno ubrzati obnova.

Ministar Bačić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo time što se plan i program obnove koji su zacrtani još u veljači "u najvećoj mjeri ispunjava".

Od 11 kontejnerskih naselja praktično je devet iseljeno u potpunosti, osim dva u Sisku gdje i nisu klasična kontejnerska naselja nego dvije modularne zgrade, a za koje će se, kaže, postaviti svi uvjeti da budu iseljene do kraja listopada.

Naglasio je da je na području Petrinje trenutno oko 350 gradilišta obiteljskih kuća i zgrada javne namjene.

"Mislim da smo u tom dijelu opravdali očekivanja koje stanovnici imaju od nas. Želimo još i više ubrzati obnovu pa u ovom trenutku Ministarstvo graditeljstva provodi javnu nabavu za oko 1.100 novih gradilišta, novih lokacija, kojima ćemo još više ubrzati tu obnovu", naglasio je Bačić.

Najavio je da će do kraja listopada dovršiti izgradnju osam višestambenih zgrada s 200-tinjak  stanova u Petrinji te četiri zgrade u Glini.

U Petrinji se dovršava i izgradnja 57 drvenih kuća koje će, istaknuo je, predstavljati u budućnosti proširenje kapaciteta doma umirovljenika. 

Ministar Bačić je naveo i da je obnovljeno 157 stanova u državnom vlasništvu, te da APN kupuje kuće i stanove na području Sisačko- moslavačke županije - dosad je kupljeno pet takvih kuća te je u postupku kupnja njih još 16. 


U tijeku javna nabava za izgradnju šest višestambenih zgrada na području Capraga

Na području Sisačko- moslavačke županije gradi se  36 novih novih višestambenih zgrada, a 20 koji se financiraju iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije odnose se samo na područje posebne državne skrbi, što Sisak nije. 

"Pa smo zbog toga Sisak uzeli u prioritet i već je pokrenuta javna nabava za izgradnju šest višestambenih zgrada na području Capraga kako bismo i u Sisku mogli ubrzati obnovu višestambenih zgrada koje su oštećene potresom", naglasio je Bačić.

Ministar je u sklopu radnog posjeta Petrinji obišao gradilište na tržnici i lokalnoj prometnici uz tržnicu te lokaciju gradnje Prve osnovne škole Petrinja, u društvu veleposlanika Mađarske u RH Csaba Demcsáka. Izgradnja „Prve osnovne škole Petrinja“ donacija je države Mađarske i projekt vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Sisačko – moslavačka županija je osigurala lokaciju u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja građenja te će po završetku izgradnje opremiti školu uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanju u iznosu od 4,08 milijuna eura.

Ministar je izrazio nadu da će škola biti izgrađena do kraja godine, a imat će dvije sportske dvorane i 26 učionica.

Potom je obišao i gradilište Srednje strukovne škole Petrinja koja je dio sveobuhvatnog Projekta obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva u Hrvatskoj financiranog zajmom Svjetske banke, a projekt provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Nova srednja škola u Petrinji izvodi se kao rekonstrukcija postojeće zgrade koja je zajedno s pripadajućim zemljištem donirana od tvrtke Gavrilović d.d. Uz rekonstrukciju postojeće zgrade na 2.400 m 2 izvodi se i izgradnja nove sportske dvorane površine 1.800 m 2 i spremišta. Ugovorena vrijednost radova je 9,6 milijuna eura. Novom školom pružit će se kvalitetniji uvjeti za izvođenje nastave , modernizacija procesa učenja, kvalitetniji boravak učenika i nastavnika, zadovoljit će se potrebni kapaciteti te će biti otpornija na seizmičke i klimatske rizike, inkluzivna i dostupna svima, radi čega se nadamo i povećanju broja novoupisanih učenika što će imati veliki značaj za Grad Petrinju kao i Sisačko – moslavačku županiju. Završetak gradnje očekuje se također do kraja godine.

Zajedno s fra Tomislavom Glavnikom, ravnateljem Hrvatskog Caritasa obišao je na kraju radne posjete radove konstrukcijske obnove obiteljske kuće g. Tome Lopara. Obnova se provodi u suradnji Ministarstva i Hrvatskog Caritasa a riječ je o jednoj od 27 kuća na području županije koje se obnavljaju kroz ovu suradnju.  

Izvijestio je da je na području Petrinje obnovljeno 2.100 objekata, a na području Sisačko- moslavačke županije potpuno je izgrađeno oko 50 kuća. Od toga je njih 30 završeno u potpunosti, a oko 20 čeka završne radove i priključke na komunalnu infrastrukturu.  U izgradnji, u visokoj fazi dovršenosti je oko 180 zamjenskih kuća koje će, kako je rekao, biti prema rokovima gotove u idućih dva do tri mjeseca.

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Obnova