Ministar Bačić u posjeti Općini Majur i Hrvatskoj Kostajnici

  • Slika /slike/Ministar/2024_06_25_image-2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić boravio je u utorak u radnoj posjeti općini Majur i gradu Hrvatska Kostajnica gdje je posjetio dvije obitelji kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće nakon čega je nazočio svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju višestambene zgrade sa 19 stanova u Hrvatskoj Kostajnici

Posjet je započeo sastankom sa načelnicom Općine Majur Klementinom Karanović na kojem se razgovaralo o stanju obnove te projektima revitalizacije na području općine Majur, a nakon sastanka ministar je u pratnji državnog tajnika Domagoja Orlića i suradnika obišao dvije obitelji na području općine Majur i Hrvatske Kostajnice kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće.

"Odrađeno je sve kako treba i jako sam zadovoljna s izvođačima koji su to gradili, stvarno nemam riječi",  rekla je Ljubica Vučinić iz Hrvatske Kostajnice kojoj je nedavno izgrađena zamjenska obiteljska kuće.

Nakon obilaska zamjenskih obiteljskih kuća ministar Bačić položio je u Hrvatskoj Kostajnici kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade sa 19 stanova za privremeni smještaj osoba s potresom pogođenog područja. Projekt provodi APN a vrijednost investicije je 2,8 milijuna eura.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Bačića na svečanom polaganju kamena temeljca sudjelovali su zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.
 
„Kada govorimo o obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, onda želim reći da smo, u ovom trenutku, završili s obnovom na 8 305 lokacija sa 12 300 novih, odnosno obnovljenih stambenih jedinica. Samo ovdje u Hrvatskoj Kostajnici smo završili 171 obnovu, a u ovom trenutku provodimo, na području grada, 35 obnova, bilo da se radi o zamjenskim zgradama, bilo da se radi o konstrukcijskoj obnovi“ rekao je ministar Branko Bačić.

Višestambena zgrada u Unskoj 30 u Hrvatskoj Kostajnici, za koju je danas položen kamen temeljac, sastoji se od 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže, katnosti (P+3). Prema sobnosti u građevini je smješteno: 2 jednosobna stana, 3 jednoiposobna stana, 5 dvosobnih stanova, 6 dvoiposobnih stanova, 2 trosobna stana i 1 četverosobni stan.
 
„Ministarstvo je predložilo Vladi program nakon što je Vlada odobrila 100 milijuna eura za izgradnju ovih 36 višestambenih zgrada. Tada smo utvrdili da su prvi prioritet naši sugrađani čije kuće su oštećene u potresu, a  kuće im idu u obnovu i njih moramo smjestiti u prikladne stambene prostore. Kada se građani vrate u svoje obnovljene domove, Ministarstvo i naše uprave zajedno sa županijom, gradovima i općinama na čijem području je sagrađeno 36 višestambenih zgrada definirati  će prioritete koja ugrožena skupina građana će biti u njima smještena, a ujedno je i potreba za kadrovskim stanovima izrazito izražena u tim jedinicama lokalne samouprave. Prema tim kriterijima ćemo planirati zajedno sa županijom i  gradskom upravom listu prioriteta koja će poslužiti za dodjelu tih stanova, ako govorimo o ovoj zgradi u Kostajnici“ rekao je ministar Bačić.

Podsjetimo kako je Vlada Republike Hrvatske, 22. veljače 2024. godine donijela Program stambenog zbrinjavanja na području Sisačko - moslavačke županije gradnjom 36 višestambenih zgrada sa 666 stanova s planiranom vrijednosti investicije od oko 100 milijuna eura iz državnog proračuna. Od ukupno 36 višestambenih zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna, s današnjim danom je u gradnji 20 zgrada, 12 u Sisku, 2 u Topuskom, 1 u Sunji i 1 u Lekeniku i 1 u Hrvatskoj Kostajnici sa ukupno 362 stambene jedinice dok je u pripremi ili postupcima nabave 16 višestambenih zgrada  - u Petrinji 8 i Sisku 8, s ukupno 307 stambenih jedinica.

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna dosad je izgrađeno i useljeno 12 višestambenih zgrada čija je gradnja započela iz OPKK programa i to 8 u Petrinji i 4 u Glini s ukupno 180 stanova, a trenutno je u izgradnji 8 višestambenih zgrada sa 308 stanova u Glini, Topuskom, Gvozdu i Dvoru.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i socijalno ugroženih obitelji.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova