Ministar Bačić u Vukovaru i Osijeku dodijelio niz ugovora i odluka

  • Slika /slike/Ministar/2024_09_04_image-0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić danas je u društvu državne tajnice Dunje Magaš, državnog tajnika Davida Vlajčića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luke Balena i suradnika boravio u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Posjetu je započeo radnim sastankom sa zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko- srijemske županije g. Franjom Oreškovićem na kojem se razgovaralo o zajedničkim resornim temama Ministarstva. Nakon sastanaka u prisutnosti g. Franje Oreškovića i direktora Fonda za energetsku učinkovitost, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija s područja Vukovarsko - srijemske županije dodijelio je ugovore i odluke o dodjeli bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije i ugovore za energetsku obnovu zgrada javnog sektora ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura.

U sklopu energetske obnove zgrada javnog sektora obnavljat će se zgrade javne i društvene namjene u Vinkovcima, Babinoj Gredi i  Osnovna škola Ivana Kozarca u Županji. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iznosi preko 3,6 milijuna eura.

Ministar Bačić dodijelio je i 18 ugovora općinama i gradovima s područja Vukovarsko - srijemske županije  u vrijednosti od 615 tisuća eura za financiranje planova nove generacije.

„Energetska obnova zgrada javne namjene je jedan od prioriteta u radu Vlade Republike Hrvatske kojom energetskom obnovom želimo smanjiti potražnju energije prije svega ovdje, u ovom slučaju, u zgradama javne namjene i kako bismo time smanjili emisiju stakleničkih plinova, kako bismo učinili Hrvatsku održivom do sada.“ rekao je ministar Bačić tom prilikom.

S gradom Vukovarom potpisano niz ugovora 

Ministar Bačić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potpisali su danas niz ugovora vezanih za izradu prostornih planova nove generacije, energetsku obnovu, darivanje nekretnina te dodjelu stanova.

Potpisani su tako ugovori za izradu prostornih planova nove generacije - Prostorni plan Grada Vukovara, GUP grada Vukovara, UPU „Šire središte grada“, UPU „Vučedol“, DPU „Proširenje novog groblja“, DPU „Županijska ulica“, ugovor za energetsku obnovu OŠ Blage Zadre, ugovor o darivanju nekretnina u k.o. Vukovar Gradu  Vukovaru u svrhu građenja spojne ceste od ulice Bana Josipa Jelačića do UPOV-a te Sporazum o dodjeli devet državnih stanova.

"Tijekom posjeta zaključili smo niz ugovora čija će realizacija znatno pridonijeti kvalitetnijem funkcioniranju grada Vukovara s obzirom na to da se većinom radi o površinama koje su u državnom vlasništvu, a na kojima smo u međuvremenu razvili nerazvrstane ceste. Isto tako, vrlo nam je važna i dodjela stanova za potrebne kadrove, kao i niz drugih projekata koje ćemo provesti. Zahvaljujem se ministru Bačiću i suradnicima na dolasku kao i na dobroj i kvalitetnoj suradnji koja će se zasigurno nastaviti na korist građana Vukovara“, kazao je gradonačelnik Penava.

Ministar Bačić kazao je kako je prije potpisivanja ugovora s gradonačelnikom Penavom održao vrlo sadržajan sastanak na kojem se govorilo o brojnim temama.

„Razgovarali smo o rješavanju projekata državne imovine, pa smo u tom smislu dogovorili rješavanje 24 lokacije koje su u državnom vlasništvu, a od posebnog su interesa za grad Vukovar. Dogovorili smo i sukladno programu međuresorne suradnje nas i Grada Vukovara, izgradnju još dvije višestambene zgrade u Ulici Ive Tijardovića gdje su već ranije izgrađene tri zgrade, što je od velikog značaja. Isto tako, naglasio bih da je na području Vukovara značajan broj praznih stanova u višestambenim zgradama čiji je vlasnik Republika Hrvatska. Trenutno radimo trijažu i u prvoj je određeno oko 150 stambenih jedinica koje bi naše Ministarstvo reguliralo s Gradom kako bismo mogli na taj način riješiti veliki broj podnesenih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje", rekao je ministar Bačić.

Kazao je i kako je bilo riječi i o statusu tzv. Batinih vila u gradskoj četvrti Borovu naselju koje su nakon sastanka ministar Bačić i Penava i obišli.

"Radi se o zaštićenom području pa ćemo svakako surađivati s Ministarstvom kulture i konzervatorima kako bi se to područje cjelokupno uredilo“, rekao je ministar Bačić te je dodao kako je jedna od tema bila i sanacija brojnih klizišta u gradu koja onemogućuju normalan život građana, ali i njihovu sigurnost.

Dodjeljene odluke i ugovori o sufinanciranju 23 projekta na području Osječko-baranjske županije 

U poslijepodnevnim satima ministar Bačić posjetio je Osječko - baranjsku  županiju gdje je u nazočnosti zamjenika župana koji obnaša dužnost župana  Osječko - baranjske županije Mate Lukića predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija s područja Osječko - baranjske županije dodijelio 2 ugovora za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, 20 ugovora za sufinanciranje prostornih planova nove generacije te jedan ugovor za izradu strategije zelene urbane obnove ukupne vrijednosti 970 tisuća eura.

U sklopu posjete Gradu Osijeku ministar je održao i sastanak sa gradonačelnikom g. Ivanom Radićem na kojem je Gradu Osijeku uručio Ugovor o darovanju 36 hektara državnog zemljišta, vrijednog 12,9 milijuna eura za daljnji razvoj osječke poduzetničke zone "Nemetin"., dva ugovora za energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića „Krijesnica“ i zgrade Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka te Ugovor o darovanju nekretnine u svrhu proširenja groblja Novi grad.  

Izvor: MPGI/HINA

 



Pisane vijesti | Informacija