Ministar Banožić održao prezentaciju na temu „Unapređenje korporativnog upravljanja – država informiran i aktivan vlasnik“

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/2020/Apis_06022020.jpg

Ministar državne imovine Mario Banožić održao je u utorak, 4. veljače 2020. godine u sklopu radionice „Unapređenje procesa restrukturiranja trgovačkih društava u državnom vlasništvu“ prezentaciju na temu „Unapređenje korporativnog upravljanja – država informiran i aktivan vlasnik“.

Državne tvrtke će kroz projekt Ministarstva državne imovine i CERP-a "State-Owned Enterprise Restructuring in Croatia" dobiti nove inovativne alate i modele za unaprjeđenje svog restrukturiranja, poboljšanje upravljanja i poslovanja, najavio je u utorak na radionici o tom projektu ministar državne imovine Mario Banožić.

Radionica o tom projektu održana je u organizaciji  Ministarstva državne imovine u sjedištu državne tvrtke APIS IT, gdje se okupilo više od 150 predstavnika članova uprava, nadzornih odbora i zaposlenika državnih tvrtki kojima je taj projekt predstavljen.
Napominjući kako je projekt financiran uz pomoć EU-a te da ga Ministarstvo provodi i uz podršku EBRD-a i Europske komisije, ministar Banožić je poručio da radionica služi i za predstavljanje okvira i smjernica za provođenje procesa restrukturiranja i programa financijskog i operativnog unapređenja poslovanja te pripremu planova.

U 2020. nova lista društava od posebnog interesa za RH

"Cilj je i da se postigne bolje korporativno upravljanje i rezultati u državnim tvrtkama, te da država postane ne samo dobro informiran vlasnik nego u idućem razdoblju i aktivan vlasnik. Tu treba razlikovati državna trgovačka društva/tvrtke koja su od posebnog interesa za RH, i ona koja to nisu, pa su i planovi i aktivnosti države djelomice različiti za te dvije skupine", kazao je ministar.

Izdvojio je da će za sadašnjih 39 tvrtki od posebnog interesa država postaviti ciljeve upravama na koje oni trebaju dati odgovor mogu li ih ili ne realizirati, što je označio bitnom promjenom, jer, kako je ocijenio, "ako ćemo biti dobar i aktivan vlasnik i rezultati se mogu maksimizirati".
Iznio je i da je od 2013. do 2018. broj državnih tvrtki od posebnog interesa smanjen s 59 na 39, te iste osim gospodarskim aktivnostima bave i ostvarenjem različitih ciljeva javne politike i pružanja servisa građanima od kojih profit nije primarno u fokusu. Ukupna nominalna vrijednost tih tvrtki je 43 milijardi kuna.

"I prema smjernicama od OECD-a pokušat ćemo definirati zadovoljenje javnog interesa, preispitati razloge za državno vlasništvo i ulogu države u tim društvima, a tijekom 2020. Ministarstvo državne imovine će u suradnji s resornim ministarstvima predložiti Vladi i novu listu pravnih osoba od posebnog interesa za RH. Upravo od tih tvrtki očekujemo maksimizaciju dobiti uz smanjenje troškova, ali ne povećanja cijena onoga što građanima pružaju", istaknuo je ministar.

U 2018. su te tvrtke, kako je dodao, ostvarile ukupno 50,2 milijardi kuna prihoda, upravljale imovinom vrijednom ukupno 214,5 milijardi kuna te zapošljavale više od 46 tisuća radnika, što pokazuje njihov veliki utjecaj na hrvatsku ekonomiju, prihode državnog proračuna i zapošljavanje. To potvrđuje i što su, prema agregiranim podacima, u 2018. ostvarile ukupno 3,5 milijardi kuna neto dobiti ili 19 posto više nego u 2017., dok se prema prvim projekcijama za 2019. od njih očekuje dobit od 4,1 milijarde kuna, što bi bilo za 18 posto više nego u 2018.

Intenziviranje prodaje manjinskih udjela u društvima koja nisu od posebnog interesa važno i za ulazak u euro zonu 

Navodeći da se broj društava koja su u većinskom ili manjinskom vlasništvu države od 2013. do 2019. smanjio sa 569 na 358, kazao je da su tih 358 ukupno nominalne vrijednosti 4,83 milijarde kuna, te da ih je od toga 337 u manjinskom, a 21 u većinskom državnom vlasništvu.
"Tu je prioritet izlazak države iz vlasništva, intenziviranje prodaje manjinskog portfelja u kojem država nema kontrolni utjecaj, a takvih je 90 društava za čije udjele moramo objaviti javne pozive. To je i jedna od mjera Akcijskog plana RH za pridruživanje europskom tečajnom mehanizmu II i bankovnoj uniji", istaknuo je ministar.

Do sada je objavljeno na prodaju 60 takvih društava, od čega je realizirano 30 posto, a trenutno je u tijeku priprema posljednje faze, da se do travnja 2020., a moguće i ranije objavi prodaju preostalih 30 firmi.
Ministar je podcrtao i važnost politike dividendi, dodajući da je od 2016. do 2019. u proračun od dividende i prihoda od prodaje uprihodovao ukupno  6,1 milijardu kuna, dok je za razdoblje 2020.-2022. plan uprihodovati još 5,6 milijardi.
"Kod politike dividendi koju vodimo uvažavaju se očekivanje javnosti da državne tvrtke doprinesu prihodima državnog proračuna, ali i potrebe tvrtki za reinvestiranjem dobiti kako bi osuvremenile poslovanje i pružile što kvalitetniju uslugu građanima i drugima", poručio je ministar.

Na radionici su se prisutnima obratili predstavnici EK i EBRD-a.

Catherine Bridge Zoller, viša savjetnica u EBRD-u kazala je: "Ovaj projekt predstavlja nastavak vrlo uspješne suradnje između Europske Komisije, Ministarstva državne imovine i EBRD-a te se usredotočuje na daljnje poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima. Ovim projektom je pripremljen i uveden sveobuhvatan okvir za pripremu i provedbu planova financijskog i operativnog poboljšanja te planova restrukturiranja od stane držanih tijela i samih društava.. Projektom je stavljen naglasak i na samu tehničku pripremu takvih planova, ali i na poboljšanje aspekata korporativnog upravljanja u poduzećima u većinskom državnom vlasništvu. Također, projekt je doveo i do uvođenja vrlo inovativnih sustava ranih upozorenja koji ukazuju da bi pojedino poduzeće moglo upasti u financijske i/ili operativne poteškoće. 
U Hrvatskoj je projekt postavio temelje za snažniju i jasniju strukturu korporativnog upravljanja državnim interesima u poduzećima u financijskim poteškoćama. Međutim, ključni izazovi i dalje ostaju u ostvarivanju potrebne interne suradnja između različitih sudionika te postizanju transparentnosti u procesima obzirom na vrlo decentralizirano upravljanje samim društvima kroz Ministarstvo državne imovine, CERP i  nadležna ministarstva, te potrebe da se u proces restrukturiranja uključe i vanjski savjetnici, kako bi se ostvario željeni zaokret u poslovanju takvih društava.“

„Državne tvrtke imaju važnu ulogu za javne financije, funkcioniranje tržišta i pružanje usluga građanima. Drago mi je što je u okviru Programa potpore strukturnim reformama EU pružila smjernice za jačanje efikasnosti i poslovanja državnih tvrtki koje trebaju restrukturiranje i financijska poboljšanja“, kazao je predstavnik EK Frank Van Driessche.

Ministartvo državne imovine / HINA

Pisane vijesti