Ministar Banožić u Temi dana: Sanacija štete od potresa

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/2020/Tema-dana-30032020.JPG

Ministarstvo državne imovine je pristupilo izradi baze nekretnina koje su u vlasništvu RH ili u suvlasništvu, riječ je o 2350 nekretnina, rekao je u HRT-ovoj Temi dana ministar državne imovine Mario Banožić.

Nakon prošlotjednog potresa koji je pogodio Zagreb, premijer Andrej Plenković je najavio donošenje posebnog zakona kojim bi se regulirala obnova. Ministarstvo državne imovine započelo je s analizama štete.

Ministar Banožić je dodao da je analizirano oko 50% objekata.

- Od njih je oko 11% dobilo crvenu oznaku, što znači da nisu upotrebljive za korištenje; 34% nekretnina je dobilo narančastu oznaku, što znači da je upotrebljivo uz određene vanjske utjecaje, najčešće je riječ o dimnjacima, zabacima ili vanjskim oštećenjima koja mogu ugroziti živote građana, a 55% je dobilo zelenu oznaku, rekao je Banožić.

Naglasio je kako će se napraviti bazu podataka, uz suradnju Civilnog stožera Grada Zagreba, da se napravi usporedba što je sve prijavljeno kroz Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. Prikupljeni podaci će se uspoređivati jer na jednoj adresi ima prijavljeno nekoliko suvlasnika. Na taj način će što prije dobiti uvid u stvarnu situaciju na terenu.

Banožić je istaknuo da prije svega, treba osigurati sigurnost građana. Sanacija štete će trajati mjesecima, očekuje se da će obnova trajati godinama. Banožić je govorio i o načinima ne koje građani mogu dobiti gradske nekretnine na korištenje, rekao je kako je u ovome trenutku na raspolaganju 30 opremljenih stanova. Dodao je kako će stožer civilne zaštite utvrditi kome je prijeko potreban stan, očekuje da se napravi popis građana koji bi ih mogli koristiti.

Pojasnio je kako je moguće da se prijave šteta dupliciraju - kada na primjer s istog kućnog broja pet suvlasnika prijavi štetu, taj dio se treba pročistiti.

Naglasio je kako treba vidjeti kakva je situacija sa sustavom pričuve i načinom na koji je bila naplaćivana, a i spomeničku rentu treba pregledati. Dodao je kako postoje mnogi prostori koji su nelegalno izgrađeni, a mnogi su nakon legalizacije prenamijenjeni i tako je  narušena statika cijele zgrade, a to je možda najviše utjecalo na štete.

- To će biti podloga za izradu zakona i svih ostalih analiza i procjena financijskih šteta, rekao je ministar.

Očekuje da se neke građevine, poput sakralnih ili religijskih, saniraju iz različitih fondova, no većina će morati ići iz zagrebačkog proračuna. Što se tiče izrade analize, nositelj je ministarstvo graditeljstvu, a ministarstva kulture i državne imovine će biti u radnoj skupini i sudjelovat će u izradi zakona.

- Zakon bi trebao osigurati sigurnost građana, da se što prije sanira šteta s narančastim oznakama, ali i da se stvori dugoročan izvor financiranja, rekao je. 

Dodao je kako nisu samo građani krivi što je šteta kakva je.

HRT / HTV 1, 30.03.2020. - Tema dana - Sanacija štete od potresa
 
Izvor: HRT

Pisane vijesti