Ministar Banožić u Temi dana: Treba utvrditi popis prioritetnih predmeta i točnu evidenciju nekretnina u vlasništvu RH

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Banozic_tema_dana_02092019.jpg

Ministar državne imovine Mario Banožić i šibensko-kninski župan Goran Pauk u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili su o imovinsko-pravnim odnosima, projektima od lokalne i državne važnosti kao i o dokapitalizaciji tvrtke Batižele.

Ministar Banožić kaže kako država ima popis imovine. Prema njemu, sporno je korištenje te imovine.

- Puno puta se dogodio slučaj da dođemo na teren i nađemo subjekt koji koristi državnu nekretninu, a da za to nemaju zakonsko pravo. Imamo subjekte koji ni ne plaćaju nikakve naknade, ističe Mario Banožić.

Banožić smatra kako je došao trenutak da se to riješi. Postoje određeni modeli koji su to prije rješavali.

Mnogo županija je podnijelo zahtjev oko darivanja zemljišta ili oblikom komercijalnog odnosa, koji imaju želju ostvarivati projekte od značaja za svoje lokalne samouprave ili regionalne.

- Nama je bitno da u tim zahtjevima vidimo što je točno prioritet, župani su to prihvatili blagonaklono, objašnjava Banožić.

- Uspjeli smo zaključiti da ni župani ne znaju što je sve kandidirano s područja njihove županije, dodaje Banožić. 

Goran Pauk ističe kako je njima bitno da država zna što je njena strateška imovina, za raspolaganje, a da sve ostalo prepusti jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

- Da bi do toga došli, treba raščistiti kompletno ovaj vlasnički odnos, tu ne bi trebalo biti nikakvih nepoznanica i vjerujem da idemo u dobrom smjeru. Mi nemamo sva saznanja što se na našem terenu događa s državnom imovinom, ali smo u stanju pomoći državi da sazna i dobije pravu informaciju. Imat ćemo puno veću ulogu u raspolaganju tom državnom imovinom, dodaje Pauk.

Banožić ističe kako je državi bitno da kad imovina bude prenesena da bude privedena svrsi. Znamo da je rješavanje imovinsko pravnih odnosa preduvjet za bilo kakvo drugo kandidiranje.

- Nama je želja kroz ovu privatizaciju projekata riješiti imovinsko pravni odnos, stvoriti preduvjete za financiranje tehničke dokumentacije gdje će se uključiti i drugi resori, i pomoći jedinicama lokalne samouprave u pripremi i provedbi kasnije projekta. Znamo da neće moći sami financirati i dalje će postojati uključenost države kroz druge resore, ističe Banožić. 

Država je donijela odluku o dokapitalizaciji Batižele. Grad Šibenik je sad vlasnik 67% Batižele, država 22%, a tu još imamo Fond za zaštitu okoliša, zaključuje Banožić.

Izvor: HRT web

Pisane vijesti