Ministar Branko Bačić održao sastanak s ministrom države Izrael g. Yitshakom Goldknopom

  • Slika /slike/Ministar/2023_05_03-image-1KB.JPG
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić održao je u srijedu, 3. svibnja 2023. sastanak s ministrom graditeljstva i stambenog zbrinjavanja Države Izrael g. Yitshakom Goldknopom.

Nakon početnih pozdrava, ministar Goldknop pohvalio je odnose Republike Hrvatske i države Izrael te je zahvalio Hrvatskoj na preuzimanju organizacije Ministarske konferencije o održivom urbanom razvoju Unije za Mediteran.

Ministar Bačić istaknuo je da Hrvatska ove godine predsjeda IHRA-om (International Holocaust Remembrance Association) što za našu zemlju predstavlja veliku čast i priliku da se odnosi između dvije države podignu na još višu razinu.

Ministri su se dotaknuli otvorene teme povrata imovine oduzete u drugom svjetskom ratu, a zbog čega je donesen Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Do danas je riješeno minimalno 383 zahtjeva podnesenih od strane osoba koje pripadaju židovskoj zajednici kojima je, kako u nekretninama, tako i u novcu ili obveznicama, vraćeno preko 123 milijuna američkih dolara. U tom je kontekstu istaknuto kako su Židovskoj općini Zagreb kao kompenzacija za oduzetu imovinu darovane nekretnine u Dežmanovoj i Praškoj ulici u Zagrebu te odmaralište u Pirovcu ukupne vrijednosti preko 10 milijuna američkih dolara.

Na kraju sastanka ministar Goldknop zahvalio se naporima Hrvatske u obeštećenju pripadnika židovske zajednice, dok je ministar Bačić izrazio nadu u okončanje spomenutih postupaka tijekom hrvatskog predsjedanja IHRA-om.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja