Ministar dr. Goran Marić posjetio Sisačko-moslavačku županiju

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/SMZ_crop_fin.jpg


Ministarstvo državne imovine aktivni sugovornik

U ponedjeljak, 23. siječnja 2017. godine, ministar državne imovine dr. Goran Marić sa suradnicima posjetio je Sisačko-moslavačku županiju. Uz domaćina župana Ivu Žinića, cijelom programu ministrova boravka, nazočili su županovi zamjenici te pročelnici županijskih upravnih odjela.

Sisačko-moslavačka županija treća je po veličini hrvatska županija, koja osim što  prednjači veličinom, nažalost ima brojne gospodarske, socijalne i demografske teškoće. I, upravo zato, Ministarstvo državne imovine postaje aktivnim sugovornikom svih lokalnih sredina, pa tako i Sisačko moslavačke županije.

"Ministarstvo državne imovine prepoznalo je probleme na razini lokalne samouprave u županiji i gradu Sisku. U razgovoru smo upoznati s najvažnijim teškoćama koje se godinama ne rješavaju, a i pisanim putem smo obaviješteni o kojim je projektima riječ. Naše ministarstvo neće biti prepreka za rješavanje tih predmeta. Naprotiv, bit će aktivni sugovornik i suorganizator u realizaciji tih projekata i Sisak i županija imat će partera u rješavanju problema", rekao je ministar dr. Goran Marić nakon sastanka.

Prognanici iz BiH i s Kosova u adekvatnom smještaju do svibnja 2017.

Ministar dr. Goran Marić posebno je istaknuo skori kraj agoniji mnogih prognanika iz BiH i s Kosova čiji će se stambeni problemi riješiti do početka svibnja ove godine, u novim domovima u Dumačama. Naime, posljednje prognaničko naselje u Hrvatskoj, ono u Maloj Gorici nadomak Petrinje, u funkciji je više od 20 godina i kroz njega je prošlo više od pet tisuća prognanika, povratnika i izbjeglica. Trenutno u njemu boravi 211 osoba koje čekaju adekvatni smještaj. A takav postoji u obližnjem selu Dumače gdje je država sagradila 41 kuću, no došlo je do određenih problema s preseljenjem.

Ministarstvo državne imovine kao partner ostvarenja lokalnih projekata

Tijekom sastanka bilo je govora i o projektima prometne infrastrukture, o projektu nacionalnog muzeja braće Radić u njihovu rodnom Trebarjevu, zamjeni nekretnina između Grada i države te projektima vezanim uz izobrazbu, kulturu i poduzetništvo, domu za starije u Glini te je dogovoren ubrzni proces kojim bi se neiskorišteni poslovni prostori u vlasništvu države stavili u funkciju.

Nakon radnog sastanka, ministar je sa suradnicima obišao bivšu vojarnu u Lađarskoj ulici u Sisku, za koju se također najavljuje rješenje, a održan je i sastanak u Petrinji, u prostorijama Udruge IKS.
 

Pisane vijesti