Ministar Goran Marić na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji - 9. studenoga 2017. - Grand Hotel Adriatic, Opatija

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Ministar_Maric_Opatija_11_2017.JPG

Nova kultura upravljanja imovinom.

Ministar državne imovine Goran Marić sudjelovao je u četvrtak, 9. studenoga 2017. godine  na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.
 
Govoreći o stanju i perspektivama korištenja imovine u vlasništvu Republike Hrvatske  ministar Marić je skrenuo pozornost na posvemašnju zapuštenost u tom području u proteklom razdoblju.  
Imovina nije samo materijalna činjenica, nego „podjednako i identitetska, povijesna, psihološka i sigurnosna odrednica našega naroda,“ kazao je Marić.

Od postojećih poteškoća u upravljanju državnom imovinom ministar Goran Marić je upozorio, primjerice, na nepotpun i nepouzdan popis nekretnina, ali i na činjenicu da se niz pojavnih oblika imovine u vlasništvu države još uvijek koristi bespravno, odnosno bez odgovarajuće naknade. U proteklih dvadesetak godina naknade za najam stanova i poslovnih prostora u državnom vlasništvu su bile prevladavajuće niske, a mnoga potraživanja za zakupninu, pravo građenja ili pravo služnosti nisu niti će biti naplaćena.  
 
Otkad je ustrojeno Ministarstvo državne imovine troškovi najma tijela državne uprave su smanjeni, kazao je Marić i naglasio da se postupno  uvodi red u sustav naplate naknada za korištenje državne imovine.

Ministarstvo državne imovine uspjelo je naplatiti dugovanja  trgovačkog društva CIMOS d.o.o. u visini 55 milijuna kuna kao i 5,4 milijuna kuna naknade  od kampova na državnom zemljištu. Prihod od prodaje zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u prvih devet mjeseci ove godine, primjerice, iznosi 46 posto ukupnog prihoda Ministarstva.  
 
Cilj Ministarstva državne imovine jest promijeniti paradigmu i od prodaje nekretnina te   zakupa i koncesija  osigurati stalan prihod u državnoj blagajni.

„S novim Ministarstvom državne imovine uspostavit ćemo novu kulturu upravljanja imovinom. Stvorili smo institucionalne preduvjete u političkoj sferi, imamo institucionalni autoritet. Jer neodgovorno upravljanje imovinom znači otimanje državne imovine, te ujedno  predstavlja otimanje Države i njezine povijesti,“ zaključio je ministar Goran Marić svoje izlaganje na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.
 

Pisane vijesti