Ministar Goran Marić na JANAF-ovoj međunarodnoj energetsko-naftnoj konferenciji

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Janafova konferencija (1).JPG

Ministar državne imovine Goran Marić sudjelovao je u utorak, 5. prosinca 2017. godine na JANAF-ovoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Energetske strategije - izazovi za naftne kompanije".

Zajednički cilj svih sudionika konferencije je pridonijeti sigurnosti opskrbe energijom i to na temelju primjene energetsko-klimatskih i gospodarskih strategija država Jugoistočne i Srednjoistočne Europe,  proizlazi iz riječi Dragana Kovačevića, predsjednika Uprave JANAF-a, koji je ujedno i domaćin konferencije.  „Kompanija uživa ugled sigurne opskrbne točke na Mediteranu. Ne postoji ni jedno privatno poduzeće s tako kvalitetnim financijskim pokazateljima kakve ima  JANAF, dioničko društvo u pretežno državnom vlasništvu. Nakon ulaganja u terminal Omišalj na otoku Krku, smjeramo ojačati stratešku dimenziju tvrtke  na mediteranskom naftnom tržištu,“ naglasio je Kovačević dodavši da će taj korak znatno pridonijeti hrvatskom gospodarstvu u cijelosti. 
 
Ministar državne imovine, koji je i predsjednik Skupštine JANAF-A, Goran Marić tom je prigodom kazao da Republika Hrvatska, kao najveći dioničar JANAF-a ima potpuni uvid u poslovanje tvrtke. JANAF raste iz godine u godinu te je stoga važno razumijevanje i potpora Države kao dioničara u održavanju sigurnosti infrastrukture, ali i u pripremi koncepta razvoja tvrtke za buduće povećanje usluga transporta. „Ministarstvo državne imovine prati rad, način upravljanja i razvoj JANAF-a kroz poticanje strateške infrastrukture u cestovnim, željezničkim i plovnim putovima. Time se poslovanje JANAF-a podiže na višu razinu,“ zaključio je ministar Marić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je da Hrvatska mora maksimalno iskoristiti svoje energetske izvore. Da se namire ukupne potrebe na domaćem tržištu energije valja podići udio domaće proizvodnje nafte, koji sada iznosi 20 posto, odnosno oko 600 tisuća tona, rekao je ministar Ćorić dodavši da se radi na izmjenama zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kao i na sastavljanju nove energetske strategije.

Na konferenciji koja je ove godine okupila više od dvije stotine uzvanika sudjelovali su predstavnici diplomatskog zbora, znanstvenih i stručnih ustanova, te brojnih europskih naftnih kompanija kako bi razmijenili dosadašnja iskustva i uskladili strategije s obzirom na najnovije trendove u naftnoj industriji na europskom i globalnom planu.

Pisane vijesti