Ministar Goran Marić na konferenciji 'Državno, a efikasno: Kakva javna poduzeća trebamo?'

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/20170426_133820.jpg
Danas, 26. travnja 2017. održana je konferencija 'Državno, a efikasno: Kakva javna poduzeća trebamo?' u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Centra za istraživanje i razvoj upravljanja na kojoj je nazočio i ministar državne imovine Goran Marić u pratnji  resornog državnog tajnika Tomislava Bobana, panelista rasprave „Što ostaviti u državnom vlasništvu, a što privatizirati?“.

Ministar Goran Marić ustvrdio je  kako upravljanje poduzećem ovisi o menadžmentu, a ne o vlasništvu, te kako smo svjedočili brojnim primjerima gdje je država bila loš gospodar, no kako najnovija događanja pokazuju da ni privatno vlasništvo nije jamstvo dobrog gospodarenja te da i ono može ostaviti strašne posljedice i traume. Istaknuo je kako postoji potreba i za državnim poduzećima, kao i za privatizacijom.

"Danas se trebamo što više okrenuti tržišnom gospodarenju, no ne smijemo pristati na jedno i jedino rješenje, a to je isključivanje države iz upravljanja poduzećima. Na razini političke organiziranosti od osamostaljenja Hrvatske, vlasništvo je imalo neprimjeren organizacijski status, a 'naš odnos prema državnoj imovini je maćehinski, nezreo i dezorijentacijski, što predstavlja izazov za Ministarstvo državne imovine. Države nema bez vlasništva, a gospodarenjem svime što ima vlasnički atribut države treba otkloniti sugestiju, apriorizam i podvalu da država ne može biti dobar gospodar i upravitelj", naglasio je Marić.

Marić je najavio kako će ministarstvo slijedećih dana uputiti u javnu raspravu prijedlog novog zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, a kako je istaknuo, postupci upravljanja raspolaganja državnom imovinom njime će postati 'jednostavniji, brži, učinkovitiji, egzaktniji i životniji'.

Pisane vijesti