Ministar Goran Marić na Liderovoj konferenciji „Državno, a efikasno: upravljanje državnom imovinom u RH– zapreke i izazovi“

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Goran Maric Lider konferencija.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić sudjelovao je u utorak, 8. svibnja 2018. godine na konferenciji „Državno, a efikasno: upravljanje državnom imovinom u Republici Hrvatskoj – zapreke i izazovi“ u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Centra za istraživanje i razvoj upravljanja.

Na spomenutom je događaju bio i izaslanikom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
 
Govoreći o stanju državne imovine, ministar Marić je naglasio da je cilj Ministarstva aktivirati sve oblike državne imovine te da je vlasništvo odnosno imovina temeljni konstituitivni atribut države. Prema podacima, Ministarstvo državne imovine kao dioničar upravlja sa 35 strateških trgovačkih društava i društava od posebnog interesa, kao i sa 5 drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa, ukupne nominalne vrijednosti 43 milijarde kuna. Kada su u pitanju nekretnine, Ministarstvo upravlja sa 6098 stanova, 3708 poslovnih prostora, 3583 građevinskih zemljišta, 332 bivše vojne nekretnine, 3022 garaže i garažnih mjesta i 14 kampova.
 
„Analiza poslovanja strateških društava u razdoblju od 2010. do 2016. godine pokazala je da društva u navedenom razdoblju posluju pozitivno, ali mogu i moraju biti efikasnija i učinkovitija. Postoji prostor za smanjene troškova i povećanje prihoda uz povećanje razine profesionalnosti i stručnosti u poslovanju strateških trgovačkih društava. Bitan je način upravljanja, koji mora odgovoriti na zadatke i očekivanja vlasnika u skladu s tržišnim okolnostima, ulogom i potencijalima pojedinog društva“, kazao je ministar Goran Marić.
 
Nadalje, ministar Marić upozorio je na to kako su neriješeni imovinsko pravni odnosi i dugogodišnje neadekvatno upravljanje nekretninama doveli do devastacije nekretnina i do neuključivanja istih u funkciju gospodarskog rasta i razvoja Republike Hrvatske. „U tom smislu i hrvatska Vlada i Ministarstvo koje vodim, osigurat će sve preduvjete da se državna imovina revitalizira, pokrene, da bude na raspolaganju ljudima i lokalnim zajednicama. Provest ćemo to dokidanjem prepreka učinkovitom, ali jednostavnom, životnom regulativom, jer Državu vidim kao diskretan, ali moćan učinkovit servis regulativnosti“, zaključio je ministar Goran Marić svoje izlaganje na Liderovoj konferenciji „Državno, a efikasno“.
 

Pisane vijesti