Ministar Goran Marić primio je novog kineskog veleposlanika

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Ministar i kineski veleposlanik (6).jpg

Ministar državne imovine Goran Marić sastao se danas u Ministarstvu državne imovine s novim veleposlanikom Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Zhaominga Hua

Tema sastanka bila je razvoj gospodarske suradnje, posebno na području infrastrukturnih projekata, turizma te kulture.
 
Ministar je uvodno zaželio dobrodošlicu te se zahvalio na dobroj suradnji s veleposlanstvom NR Kine.

Kineski je veleposlanik Hua naglasio činjenicu o Hrvatskoj kao lijepoj i dinamičnoj zemlji, zemlji bogate kulturne baštine i razvijenog turizma. Iznio je podatak da je prošle 2016. godine zabilježeno 100 tisuća kineskih gostiju, a u prvome dijelu ove 2017. godine ta je brojka porasla za 16%, dok se do kraja godine očekuje brojka od 150 tisuća posjetitelja iz Kine. Veleposlanik NR Kine, naglasio je kako kineski turisti svake godine dolaze sve više u Hrvatsku.
 
Razgovarajući o suradnji na području infrastrukturnih projekata, ministar Marić je spomenuo nekoliko velikih investicija kao što su bivša vojarna Šepurine kod Zadra, TEF-Tvornica elektroda i ferolegura d.d. Šibenik kao i projekt Češka vila na Visu. Cilj projekta vojarne Šepurine kod Zadra je stavljanje u funkciju ovog atraktivnog područja, a Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine navedeno područje predviđeno je za turističku namjenu. Za TEF je u pripremi međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih investitora koji bi u skladu sa svojim namjerama i urbanističkim rješenjima natječaja, odredili namjenu prostora. Time bi se zapušteno područje bivše tvornice stavilo u funkciju i omogućio daljnji razvoj grada Šibenika, naglasio je Marić. 

Ministar je veleposlanika upoznao i s novim zakonom o upravljanju državnom imovinom koji će sredinom rujna ići u saborsku proceduru.
 
Kineski veleposlanik Hua naglasio je kako su njihovi gospodarstvenici željni razgovora i kontakata o mogućnostima ulaganja u razvoj važnih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj.
 
Na kraju sastanka obojica su sugovornika očitovali zadovoljstvo ostvarenom bilateralnom suradnjom, te iskazali namjeru za njezinim daljnjim jačanjem.

Pisane vijesti