Ministar Horvat: Frka Petešić ima pravo na stan i koristi ga potpuno legalno

Slika //slike/Opcenito/Jurisiceva-1024x768.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u utorak da predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić sukladno zakonima ima pravo na državni stan, koji koristi potpuno legalno.

"Odgovorno tvrdim da on ima pravo na taj stan, on ga je dobio potpuno legalno i koristi ga sukladno hrvatskim zakonima", rekao je Horvat novinarima nakon koalicijskog sastanka o obnovi.

Horvat je podsjetio da su obnovu zgrade u Jurišićevoj, u kojoj stanuje Frka Petešić, mediji četiri mjeseca apostrofirali kao dobar primjer samoobnove, dok se nije saznalo da je jedan stan državni.

Država je reagirala brzo i ni jednim postupkom nije zaustavila proces samoobnove objekta, koji zbog zelene markice nije ni trebao ići u konstrukcijsku obnovu, već su se na to odlučili sami stanari. 

"Možete li zamisliti situaciju da Državne nekretnine, odnosno Ministarstvo, nije odreagiralo kao što jest. Kakva bi današnja situacija bila, da je u jednoj stambenoj zgradi obnovljeno sedam stanova, a jedan državni nije, i on naknadno ulazi u proces obnove", kazao je. 

Horvat tvrdi da je internom revizijom ustanovljeno da nikakvih čudnih i protuzakonitih koraka u tom slučaju nije bilo.


U tijeku potpisivanje 30 ugovora sa stradalnicima o zamjenskim kućama

Nije želio komentirati izjave bivše zaposlenice Državnih nekretnina Maje Đerek da su Državne nekretnine provele javnu nabavu i obnovile stan Frke Petešića u mjesec dana od potresa te da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi birao stan.

Kazao je kako je Đerek 2020. dobila otkaz zbog nepoštivanja radnog prava nakon niza opomena i internih procesa. "Ne želim komentirati nešto što je predmet sudskog spora, pričekajmo pravomoćnu presudu", dodao je. 

Horvat je izvijestio kako je na Baniji trenutno u tijeku potpisivanje 30 ugovora sa stradalnicima potresa o zamjenskim kućama, a s jedinicama lokalne samouprave definiraju se lokacije gdje će se kuće graditi. Ostale kuće su u procesu ugovaranja.

Dosad je, kaže, za to ugovoreno preko 244 milijuna kuna, sljedeća dva mjeseca trebalo bi biti ugovoreno 500 milijuna kuna, a u procesu javne nabave očekuje se raspisivanje natječaja do milijarde kuna.

Što se tiče građevinske operative, Horvat tvrdi da je napravljen transparentan sustav javnih poziva u e-Oglasniku javne nabave za sve nabave iznad 20.000 kuna te je skraćen žalbeni postupak. "Smatram da u segmentu javne nabave više nema prepreka da se dinamika ugovaranja drastično poveća".

Za nadoknadu novca iz Fonda za solidarnost do danas je ugovoreno ili povučeno ukupno 383 milijuna kuna.

Ide se i u izmjenu natječajnih uvjeta u dogovoru s Gradom Zagrebom, pa bi se i tu trebala povećati dinamika ugovaranja, kazao je Horvat.

Izvor: HINA



Pisane vijesti