Ministar Horvat održao sastanak s predsjednicom HKA Rajkom Bunjevac

Slika /slike/Ministar/20210709_112559.jpg

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u petak, 9. srpnja 2021. godine, održan je sastanak ministra Darka Horvata i predsjednice Hrvatske komore arhitekata (HKA) Rajke Bunjevac o Tezama za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje koje je izradila komora.

Sastanku su prisustvovali državna tajnica Dunja Magaš te ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić.

Predsjednica HKA, Rajka Bunjevac na sastanku je istaknula kako se Hrvatska komora arhitekata obvezala aktivno uključiti u kreiranje i unapređenje zakonodavnog okvira prostornoga uređenja i graditeljstva te je ministru ukratko prezentirala dokument koji su izradili, pri tome se osvrnuvši na dosadašnju primjenu zakonskog okvira koji regulira područje prostornog uređenja i gradnje te specifičnosti  s kojima se susreću u svakodnevnom radu.  Istaknula je ujedno kako su teze izrađene u cilju ubrzanja procesa donošenja prostorno-planske dokumentacije i skraćivanja samih procedura u postupku ishođenja dozvola za gradnju. Ukoliko želimo ostvariti strateške ciljeve razvoja Hrvatske te apsorbirati sredstva koja se planiraju kod nas investirati, moramo svoje zakonodavstvo učiniti efikasnim, protočnim i nedvojbeno provedivim, a uvjete za investiranje poboljšati i unaprijediti. Istovremeno moramo čuvati hrvatski prostor kao nacionalno bogatstvo koje ćemo, nadamo se, ostaviti našim potomcima boljim, uređenijim i očuvanim. Balans između ekonomskog napretka i razvoja te očuvanja prirodnih i kulturnih vrednota osnova je za održivi razvoj naše zemlje koji toliko priželjkujemo.
 
Ministar Horvat je zahvalio predsjednici Bunjevac te poručio kako je struka neizostavni segment svakog procesa a ponajviše prostornog planiranja i gradnje stoga je uvijek aktivno uključena u rad i djelokrug Ministarstva i njeno je mišljenje od krucijalne važnosti.

„Želja nam je da, procesi izmjena Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji, rezultiraju zakonskim okvirom homogeniziranim s drugim područjima, oslobođenim nepotrebnih i usporavajućih procedura i fokusiranim na održivi razvoj i vrsnoću izgrađenog prostora kroz dugoročnu kvalitetu gradnje“, istaknuo je ministar.

Osvrnuo se i na digitalizaciju sustava prostornog planiranja i sustava za izdavanje dozvola za gradnju eDozvola.

„Digitalizacija je nezaobilazan proces cijeloga našega gospodarstva, pa tako i sektora graditeljstva i prostornoga uređenja. Informacijski sustav prostornog uređenja projekt je na kojem se unutar Ministarstva radi već proteklih nekoliko godina, a od kojeg će koristi ima svaki korisnik, kako projektanti, geodeti i arhitekti, građevinari, tako i svi građani Republike Hrvatske, a prvenstveno investitori. Svjesni činjenice da nam je u narednih sedam godina iz EU sredstava na raspolaganju 24 milijarde eura svježeg kapitala, uvijek ima mjesta za napredak, stoga smo otvoreni za suradnju sa svim akterima koji su ključni za razvoj i napredak cijelog sustava“, dodao je ministar.

Pisane vijesti