Ministar Horvat predstavio prijedlog izmjena Zakona o obnovi: „Građani neće morati sufinancirati konstrukcijsku obnovu!“

Slika /slike/press/2021.09.29.Hina.izjava.Horvat.jpg

Neposredno nakon završetka današnje sjednice Užeg kabineta Vlade, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio ključne novitete u najavljenim izmjenama Zakona o obnovi.

Horvat je istaknuo kako se jedna od ključnih izmjena odnosi na financiranje konstrukcijske obnove u kojoj građani neće morati participirati, već će istu u stopostotnom iznosu osiguravati država i jedinice regionalne samouprave. „Na ovaj način želimo izbjeći i premostiti jednu od ključnih zapreka brže provedbe obnove na terenu, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi“, rekao je ministar. Dodatno je pojasnio kako će država i dalje u potpunosti financirati obnovu na području proglašenom katastrofom, dok će na preostalom dijelu država na sebe preuzeti 80 posto ukupnog troška, a jedinice regionalne samouprave ostalih 20 posto.

Druga je važna vijest kako Ministarstvo ovim izmjenama veći naglasak želi staviti na samoobnovu, te će se u tu svrhu uvesti mogućnost predfinanciranja. „Svjesni smo činjenice kako će, bez obzira na sve, ovaj proces trajati jedno izvjesno vrijeme, te građanima koji ne žele čekati na organiziranu obnovu putem Fonda ili Središnjeg državnog ureda želimo omogućiti da s obnovom krenu, a da pritom ne moraju razmišljati o tome imaju li u ovom trenutku sami dovoljno novaca“, naglasio je ministar.

Tri su pravca u procesu samoobnove koji će biti omogućeni. Prvo, mogućnost da se novčana pomoć isplati prema ispostavljenim računima po privremenim pojedinačnim situacijama, odnosno jednokratno nakon izvedene obnove, koja će se smatrati završenom po dostavljenom izvješću nadzornog inženjera. Zatim, dio koji se posebno odnosi na višestambene i stambeno-poslovne zgrade, iznos novčane pomoći moći će se isplatiti na račun obvezne pričuve, prema posebnom izračunu u skladu s cijenama određenim u Programu mjera, a za namjensko trošenje isplaćenih sredstava odgovornost će imati upravitelji zgrade. Treće, odluče li se pak građani na konstrukcijsku ili cjelovitu obnovu bez odluke države, pa tako i bez sufinanciranja, za isto im neće biti potrebno ishoditi građevinsku i uporabnu dozvolu, već će se jednako vrijednim dokumentom smatrati završno izvješće nadzornog inženjera.

„U ovom trenutku imamo podnesene zahtjeve za obnovu nešto više od 10 tisuća objekata. Građani koji su već podnijeli te zahtjeve, neće morati podnositi nove, već će se po istima postupati u skladu s novim odredbama Zakona. Naravno, onima koji će ipak htjeti mijenjati primjerice zahtjev za organiziranu obnovu u zahtjev za novčanu pomoć, isto će moći učiniti“, pojasnio je Horvat.

Još jedan važan novitet odnosi se na ukidanje zabrane raspolaganja vlastitom nekretninom, bez obzira na postupak obnove, te brisanje stavke upisa tereta, odnosno hipoteke. To znači kako građanima neće biti određen vremenski period u kojem svoju nekretninu ne bi smjeli prodavati.

Također, u planu je obnova i nelegalno izgrađenih objekata, osim onih koji se nalaze na mjestima gdje su predviđeni magistralni koridori sukladno postojećim prostornim planovima i oni u kojima na dan potresa nitko nije živio. Pojednostavljeno je i pitanje uklanjanja oštećenih zgrada koje su prijetnja sigurnosti i zdravlju ljudi, koje će provoditi Državni inspektorat, dok će vlasniku takvog stana država osigurati zamjenski stan odgovarajuće veličine.

Uvode se i europski pragovi javne nabave koji su puno viši od postojećih, odnosno današnji prag od 200 tisuća kuna (plus PDV), podiže se na 1,031 milijun kuna, a prag od 500 tisuća kuna (plus PDV) na 39,7 milijuna kuna, pri čemu će svaka katastarska čestica moći biti pojedinačni postupak jednostavne javne nabave. Mnistarstvo će morati izraditi i posebni pravilnik kojim će se urediti pravila o postupcima nabave.

Horvat je najavio kako očekuje donošenje izmjena Zakona po hitnoj proceduri, te da iste budu na dnevnom redu Sabora početkom 11. mjeseca.

Foto: HINA

Pisane vijesti | Informacija | Potres