Ministar Horvat sudjelovao na neformalnim sastancima EU ministara nadležnih za urbani razvoj i teritorijalnu koheziju

Slika /slike/Ministar/30.11.2020._ministarska_konferencija.jpeg

​U okviru predsjedanja Njemačke Vijećem EU održani su neformalni sastanci ministara nadležnih za urbani razvoj i teritorijalnu koheziju. Glavni cilj ovih sastanaka je usvajanje novih, tj. revidiranih strateških dokumenata kojima se okvir za razvoj i provedbu urbanih i teritorijalnih politika država članica EU-a prilagodio aktualnim izazovima.

Republiku Hrvatsku je na videokonferencijama predstavljao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat, koji je tom prilikom istaknuo kako je ova godina za sve države bila izuzetno izazovna i turbulentna. "Osim svih očitih teškoća koje su se pojavile uslijed pandemije bolesti COVID-19, Hrvatsku je na području Zagreba i okolice u ožujku 2020. g. pogodio i razorni potres, što je dodatno otežalo život hrvatskih građana na tom području te nam nametnulo nove prioritete djelovanja.", naglasio je ministar.
 

Urbani razvoj

Tijekom neformalnog sastanka ministara nadležnih za urbani razvoj, održanog 30. studenoga 2020. godine, usvojena je Nova Povelja iz Leipziga i prateći tzv. Implementacijski dokument. Nova Povelja iz Leipziga nastala je na temeljima izvorne Povelje iz Leipziga iz 2007. godine, koja je dala smjernice za integrirani i održivi urbani razvoj EU-a. Novom Poveljom iz Leipziga nastavlja se promicanje integriranog i održivog razvoja europskih gradova, uzimajući u obzir cijeli niz suvremenih izazova s kojima se urbana područja danas susreću (klimatske promjene, pandemija, gospodarska kriza, digitalne tehnologije, starenje stanovništva, migracije itd.). Nova Povelja iz Leipziga i dalje će ostati krovni strateški dokument EU-a o urbanome razvoju, a Implementacijskim dokumentom postavlja se temelj za budući razvoj Urbane Agende za EU, koja će djelovati kao provedbeni mehanizam Nove Povelje iz Leipziga. Implementacijski dokument rezultat je analize dosadašnje provedbe Urbane Agende za EU i načela koja promiče Nova Povelja iz Leipziga. Urbanu Agendu za EU podržat će i Europska urbana inicijativa, novi mehanizmu u okviru kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027., kroz koju će se osigurati sredstva za uspostavu trajnog Tajništva za urbana pitanja, uspostavu nacionalnih urbanih kontaktnih točaka te osigurati potpora provedbi međudržavne suradnje u području urbanoga razvoja.
 

Teritorijalni razvoj

Teritorijalna Agenda 2030 ključni je strateški dokument usvojen na neformalnom sastanku ministara nadležnih za teritorijalnu koheziju, održanom 1. prosinca 2020. godine. Ovim dokumentom daju se smjernice i načela uravnoteženoga teritorijalnog razvoja i suradnje na razini EU-a te promiče integracija teritorijalne dimenzije u različite sektorske politike. Teritorijalna Agenda 2030 temelji se na načelima proizašlim iz revizije prethodnih dokumenata te je prilagođena suvremenim izazovima i usklađena s ostalim politikama EU-a. Otklanjajući nedostatak provedbe, kao jednu od glavnih slabosti prethodnog dokumenta, u okviru Teritorijalne Agende 2030 je predviđeno pokretanje pilot-projekata kojima će se, na konkretan način potaknuti ostvarivanje ciljeva Teritorijalne Agende 2030. U jednom od šest inicijalnih pilot-projekata sudjelovat će i ovo Ministarstvo.
 
Osim navedenih dokumenata, DE PRES je pripremio i nacrt Zaključaka Vijeća EU-a o urbanome i teritorijalnom razvoju kojima će se formalizirati rad država članica na neformalnoj razini u područjima urbanoga razvoja i teritorijalne kohezije te će se dati dodatna politička potpora Novoj Povelji iz Leipziga i Teritorijalnoj Agendi 2030.
 
"Načela Teritorijalne Agende 2030 i Nove Povelje iz Leipziga naše je Ministarstvo već ugradilo u Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima te Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, koji bi uskoro trebali biti usvojeni, a koji će dalje biti temelj za programiranje za sljedeće programsko razdoblje", poručio je ministar Horvat.
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja