Ministar Horvat u Murskom Središću predao ugovore za razvoj komunalnog gospodarstva

 • Slika /slike/Ministar/2020.10.9.Mursko.Sredisce3.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika Ministar Horvat u Murskom Središću predao ugovore za razvoj komunalnog gospodarstva

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je u petak, 9. listopada 2020. godine u Međimurskoj županiji gdje je u Murskom Središću uručio 7 ugovora za razvoj komunalnog gospodarstva te najavio sufinanciranje takvih projekata i u 2021. godini.

Komunalni projekti sufinanciraju se temeljem Javnog poziva Ministarstva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Poziv je raspisan s ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Na području Međimurske županije odobreno je 12 projekata koji se sufinanciraju u ukupnom iznosu od 1,4 milijuna kuna, a planirana vrijednost tih projekata iznosi 7,1 milijuna kuna.

Ministar Darko Horvat ovom je prilikom uručio ugovore načelnicima 7 općina: Donja Dubrava, Donji Vidovec, Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveta Marija i Štrigova. Za preostalih 5 projekata sredstva su već isplaćena. „Već sam najavio kako s dobrim projektima u kontinuitetu nastavljamo i dalje. To vrijedi i za ovaj slučaj, za koji su se pokazale velike potrebe od strane općina i gradova. Zbog toga još jednom upućujem poziv svim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave da već sad krenu s pripremom novih projekata koje ćemo podržati i u idućoj godini“, najavio je ministar.

Popis projekata za koji su danas potpisani ugovori o sufinanciranju :
 
 • Donja Dubrava: „Izvođenje radova na uređenju komunalne infrastrukture (proširenje postojećeg parkirališta uz grobnu kuću) s nabavkom komunalne opreme (traktorske kosilice sa priključcima i strojevima)“, u iznosu 78.978,00 kuna.
 • Donji Vidovec: „Izrada projektne dokumentacije prometnica s oborinskom odvodnjom naselja Donji Vidovec“, u iznosu 102.291,00 kuna.               
 • Nedelišće: „Rekonstrukcija ulice Karlović Vinka u naselju Nedelišće“, u iznosu 168.000,00 kuna. 
 • Pribislavec: „Izgradnja ceste do škole 2. faza – Pribislavec“, u iznosu 99.319,00 kuna.                     
 • Strahoninec: „Izgradnja vodovoda i kanalizacije u Međimurskoj i vrtnoj ulici -faza I.“, u iznosu 99.000,00 kuna.                    
 • Sveta Marija: „LED javna rasvjeta“, u iznosu 80.000,00 kuna.                  
 • Štrigova: „Izgradnja nerazvrstane ceste 1063“, u iznosu 168.000,00 kuna.      

Podsjetimo, na Javni poziv Ministarstva moglo se prijaviti u razdoblju od 6. veljače do 7. ožujka 2020. godine. Svoje projektne prijedloge ukupne vrijednosti veće od 371 milijuna kuna dostavilo je 397 jedinica lokalne samouprave. Za njihovu realizaciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja zatraženo je sufinanciranje od 120,2 milijuna kuna.

Odlukom ministra u 2020. godini sufinancira se ukupno 191 projekata razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za što je u državnom proračunu osigurano više od 26,6 milijuna kuna. 
   
Ministar je obišao i buduću Gospodarsku zonu Goričica u Općini Nedelišće za čiju su izgradnju iz EU fondova dodijeljena  bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Komunalno gospodarstvo