Ministar Horvat: Za sve kompletne zahtjeve za obnovu krenuli smo s izdavanjem odluka

Slika /slike/Opcenito/2021_6_12-image-rtl.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat gostovao je u RTL-u Danas. Naglasio da ako se javni natječaj raspisuje na osnovu kvalitetno pripremljene projektne dokumentacije i njenih pripadnih troškovnika, onda se zna koliko će okvirno obnova koštati.

Ministar Horvat kazao je da je više od 11 tisuća zahtjeva bez 90 priloga dokaz da se demistificirala priča na koji način se i koliko komplicirano podnosi zahtjev.

„Takav ćemo postupak demistificirati i u segmentu donošenja odluka. Svi zahtjevi koji su kompletirani, za sve vlasnike građevina kojima su riješeni imovinsko-pravni odnosi, za sve vlasnike čiji su dokumenti o pravu građenja dohvatljivi - 269 odluka je izdano“, rekao je.


Koordinacija s gradom

Činjenica je, istaknuo je, za ono što je čisto i uredno podneseno, počeli smo sa izdavanjem odluka.

„Mi smo u ovih nekoliko dana napravili koordinaciju i s Gradom Zagrebom. Jučer sam bio u Krapinsko-zagorskoj županiji, u utorak su u Ministarstvo pozvani i novoizabrani župani iz Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije“, dodao je.

„ Kada generirate bilo kakav zahtjev, a nemate stručnu podlogu i izrađenu kvalitetnu projektnu dokumentaciju, inzistirati na tome da se donosi samo isključivo na temelju podnesenog zahtjeva, u koji je upisano ime, prezime, katastarski broj čestice i ulica i kućni broj - na osnovu ta četiri podatka ne možete donijeti odluku“, kazao je.

Horvat je naglasio da ako se javni natječaj raspisuje na osnovu kvalitetno pripremljene projektne dokumentacije i njenih pripadnih troškovnika, onda se zna koliko će okvirno obnova koštati.


O suradnji s Fondom

Na pitanje o suradnji s Fondom za obnovu, Horvat je odgovorio da postoje tjedne koordinacije s Fondom i Središnjim državnim uredom. „Tjedne koordinacije na koje se kolega Vanđelić odaziva. U petak je pozvan na jedan stručni sastanak gdje je 17 ljudi između kojih i Fond i Središnji državni ured sudjeluje sa svojim ekspertima u izradi dodatka programu mjera. Nažalost, Vanđelić na tu koordinaciju nije došao, ali je bio na tiskovnoj konferenciji“, naveo je.

Dodao je da ne vidi nikakve trzavice. „Fond radi svoj dio posla, a mi radimo svoj“, poručio je.

U segemetu provedbe dinamičkog postupka javne nabave, nastavio je, nije dovoljno 15 dana nego treba 45. „I toga moramo biti svjesni“, kazao je.

Za konačnu odluku o obnovi dovoljan je 51-postotni udio stanara koji su dionici vlasničke strukture same zgrade. „Ostatak će preuzeti država, obnoviti, upisati založno pravo i ta zgrada sigurno neće ostati neobnovljena“, pojasnio je.
 
Što će biti s nelegalnim kućama koje su na popisu za rušenje u Parku prirode Medvednica?

„To je pitanje koje moramo raspraviti i razriješiti s Gradom Zagrebom. Zbog toga je i sazvana koordinacija u utorak - 169 objekata, odnosno 169 podnesenih zahtjeva u ovom trenutku, imamo generirane tri pravomoćne odluke, 18 će ih biti generirano sljedećeg tjedna. Ostalih 30-ak za koje nam Fond mora pribaviti određene dokumente, temeljem kojih će se generirati takva odluka, u postupku su nastajanja. Oni projekti koji su nelegalno građeni ili oni projekti koje ćemo morati srušiti zbog toga jer su oštećeni do te mjere da se moraju rušiti, pitanje na koji način ćemo generirati prava i izgraditi objekt, ali možda ne na toj lokaciji nego na nekoj drugoj“, zaključio je ministar Horvat.


Izvor: RTL/Vlada

Pisane vijesti | Informacija | Potres