Ministar Marić u Šibeniku: „Batižele“ je projekt mandata Ministarstva državne imovine

Slika /arhiva-midim//slike naslovnica/Batižele.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić potpisali su u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana "Batižele“ u prisutnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da su, zahvaljujući angažmanu Grada Šibenika i Vlade, a osobito Ministarstva državne imovine, ali i drugih aktera, riješeni vrlo zamršeni pravni odnosi. „Šibenik sada ima prigodu da se razvija još kvalitetnije nego što je to bilo ranije“, dodao je premijer Plenković.

Ministar Marić rekao je kako je od utemeljenja Ministarstva državne imovine predsjedniku Vlade rekao da je projekt TEF-a, odnosno Batižele, projekt mandata Ministarstva državne imovine. „Tako smo mu i pristupili, u suradnji s gradom Šibenikom, pri realizaciji jednog od najkompleksnijih slučajeva. Vjerujemo da će ovaj projekt biti projekt gospodarskih i poduzetničkih pothvata, projekt demografskog osvježenja i pomlađivanja grada i siguran sam da će ući u gospodarsku i opću povijest Šibenika“, rekao je ministar Marić prigodom potpisivanja Sporazuma. 

Gradonačelnik Burić naglasio je kako je ovim sporazumom nakon 22 godine napokon riješen problem prostora nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF). Napomenuo je kako se na ovom projektu radilo šest godina svakodnevno, nakon što se 22 godine na njemu nije radilo ništa ozbiljno. "Ovo je najznačajniji trenutak suvremene povijesti grada Šibenika otkad je samostalne Republike Hrvatske. Nešto što je bilo sinonim teške bazične industrije, zagađenosti, gospodarske djelatnosti koja je u suvremenoj Europi nezamisliva s aspekta zaštite okoliša, sada bi trebao osigurati budućnost grada Šibenika", naglasio je Burić.

Preko tvrtke Batižele će se konačno staviti u funkciju zapušteni prostor bivšeg TEF-a.  Na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta.
 

Pisane vijesti