Ministar Marić u Šibeniku

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Minerska-darovanje-8.jpg

ŠIBENIK, 19.travnja 2018. godine

Ministar državne imovine Goran Marić sa suradnicima u četvrtak, 19. travnja 2018. godine u Šibeniku je održao radni sastanak sa županom šibensko-kninskim Goranom Paukom, gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Šibensko-kninske županije. Razgovarali su o tomu kako pospješiti aktiviranje imovine u vlasništvu Republike Hrvatske na korist lokalne zajednice.
 
Sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom ministar Goran Marić zatim je u sjedištu Županije potpisao Ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojarne u uvali Minerska. Na temelju Ugovora, Ministarstvo državne imovine Šibensko-kninskoj županiji na 50 godina daje u posjed prostor bivšega vojnoga kompleksa i to za potrebe izgradnje Posjetiteljskoga centra Kanala svetog Ante, odnosno tvrđave svetog Nikole. Spomenuta tvrđava iz 16. stoljeća predstavlja spomenik nulte kategorije i od 2017. godine uvrštena je na popis svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Događaju je nazočila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović.
 
Župan Goran Pauk kazao je da je današnji dan jedan od najvećih događaja od kada je pokrenuta revitalizacija Kanala svetog Ante. „Ministar Goran Marić prepoznao je ovu našu dugogodišnju inicijativu i učinio da ovaj iznimno vrijedan prostor ustupimo na upravljanje jedinim i pravim vlasnicima, a to su građani Šibenika i Šibensko–kninske županije. Dobivanjem prostora Minerske riješeni su svi imovinskopravni preduvjeti za provedbu druge faze projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante,“ obrazložio je župan Pauk.
 
„Osobito mi je zadovoljstvo što imam prigodu potpisati Ugovor u prisutnosti predsjednice Grabar-Kitarović,“ naglasio je ministar Marić i dodao: „Ne znam ima li išta znakovitije, ima li ljepše poruke od toga da jedan prostor koji je služio instituciji kakva je Jugoslavenska narodna armija stavljamo na raspolaganje narodu. I danas se ovdje u Šibeniku, pokazuje značaj i snaga suverenosti za jedan narod i jednu državu.
Kojeg li paradoksa, da nešto što je izazivalo nelagodu, neugodnost pa čak i strah, danas postaje mjesto afirmacije, Posjetiteljski centar svetog Ante. Želim da se građani Šibenika i građani Hrvatske priviknu na taj kulturni šok. Jer, doista je šok ovo mjesto od hangara straha pretvoriti u šetalište svetog Ante. U suradnji s Gradom i Županijom radimo i na velikom projektu TEF-a. Nadam se da će taj projekt do kraja godine zaživjeti. To će biti povijesni čin za Šibenik i njegovu budućnost.“
 
Predsjednica Grabar Kitarović tom je prigodom naglasila da je riječ je o projektu u kojem će uživati mnogi turisti i koji će dodatno valorizirati vrijednost Šibenika kao turističkog grada, ali pridonijeti i razvoju i poticaju gospodarstva, i time „život Šibenčana učiniti ljepšim“.
„Zahvaljujem ministru Mariću što je konačno pokrenuo pitanje državne imovine. Pozdravljam odluku Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu Ministarstva jer je imovina jedna od ključnih okosnica, ključnih čimbenika ne samo u razvojnim projektima županija već i kad je riječ o ulaganjima u Republiku Hrvatsku,“ zaključila je Predsjednica Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti