Ministar Marić u Slavonskom Brodu na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Slavonski Brod (1).jpg
Ministar državne imovine Goran Marić sudjelovao je u utorak, 21. studenoga 2017. godine na trećoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Govoreći o vrijednosti imovine u vlasništvu Republike Hrvatske ministar Marić je upozorio da se i danas veliki broj državnih nekretnina koristi bespravno. Od ukupno 6055 stanova u državnom vlasništvu, primjerice, njih 1185 se koristi bez pravnoga utemeljenja. Pojedinci bespravno, dakle, bez ikakvoga ugovora, koriste i 1971 garažu od njih ukupno 3022 u vlasništvu države.

U Ministarstvu je dosad zaprimljeno više od tisuću predmeta sa zahtjevom gradskih i općinskih vlasti za korištenje državnih nekretnina u jedinicama lokalne samouprave, dodao je ministar Marić.  
Pozvao je sve predstavnike vlasti u gradovima i općinama diljem Hrvatske da upute, odnosno obnove svoje zahtjeve za korištenje državne imovine budući da su mnogi zahtjevi u proteklih dvadesetak godina zagubljeni.

Ministar Goran Marić je naglasio da je u 2017. godini postignut iskorak u prodaji stanova u državnom vlasništvu, i to posredstvom javnih natječaja. Ostvareni prihod dosad iznosi 6,6 milijuna kuna. Istodobno je skrenuo pozornost i na nove obveze koje očekuju Ministarstvo državne imovine: "Odlukom Ustavnog suda iz rujna 2017. godine utvrđena je obveza plaćanja komunalne naknade i za nekretnine u državnom vlasništvu." 

Od iduće godine pristupa se sustavnom plaćanju komunalnih naknada za državne nekretnine. Pritom će Ministarstvo predstavnicima jedinica lokalne samouprave predložiti model prema kojemu će korisnici nekretnina u državnom vlasništvu biti obveznici plaćanja komunalne usluge. Za nekretnine koje Ministarstvo državne imovine daruje općinama i gradovima, otpisat će se pretpostavljena dugovanja za komunalnu naknadu i to u visini tržišne vrijednosti  svake pojedine nekretnine.

Pisane vijesti