Ministar Marić u službenom posjetu Đakovu, Punitovcima i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Slika /arhiva-midim//slike naslovnica/Đakovo_1.jpg

U Đakovu, u utorak, 5. ožujka 2019. godine, ministar državne imovine Goran Marić održao je radni sastanak s gradonačelnikom Marinom Mandarićem, na kojem se razgovaralo o aktiviranju državne imovine na području Grada Đakova. Ministar je gradonačelniku uručio tri tabularne isprave kojima Grad Đakovo stječe vlasništvo tri nekretnine koje su u naravi sportska i dječja igrališta.

Nakon sastanka, Ministar je posjetio općinu Punitovce gdje je s načelnicom Jasnom Matković potpisao Ugovor o darovanju zemljišta u Krndiji vrijednog 3,3 milijuna kuna. Potpisivanju je nazočio i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
 
„Danas je povijesni dan za našu općinu. Hvala Ministarstvu državne imovine, ministru Mariću i Vladi Republike Hrvatske što su konačno riješili imovinsko-pravne odnose obiteljskih kuća stanovnika Krndije“, rekla je načelnica Matković.
 
Župan Anušić uputio je riječi zahvale Ministarstvu državne imovine i ministru Mariću te izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanje ugovora i završetak agonije stanovnika Krndije.
 
U prigodi potpisivanja ugovora ministar Marić je rekao: „Ono što sam svojedobno najavio i obećao, današnjim činom to i potvrđujem. Sretan sam što smo ovaj problem stanovnika Krndije, koji su drugi desetljećima zanemarivali, uspjeli riješiti u najkraćem mogućem roku, a čije će rješavanje ovim ljudima omogućiti da imaju svoju kuću na svom zemljištu.“
 
U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ministar Marić potpisao je s nadbiskupom mons. Đurom Hranićem, Ugovor o darovanju, kojim Hrvatska Vlada i Ministarstvo državne imovine, daruju Đakovačko-osječkoj  nadbiskupiji dvije zgrade vrijedne 4,5 milijuna kuna u socijalne namjene. Nekretnine se daruju kao zamjenske za imovinu oduzetu Crkvi i njezinim institucijama u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.
 
Nadbiskup Đuro Hranić tom prigodom je izjavio: „S puno iskrene zahvalnosti razumijevamo i prihvaćamo ovaj čin darivanja. Znamo da je on rezultat autentične svijesti i poštovanja onog što Crkva i naša Biskupija znače u sadašnjem trenutku i zahtjevnim vremenima u kojima živimo. Gospodin će učiniti od današnji dan bude znak Božje prisutnosti u našoj svakodnevici.“
 
Ministar Marić tom je prigodom rekao: „Ono što me istinski ispunja zadovoljstvom jest osjećaj pri potpisivanju ovog ugovora o darivanju biskupiji Đakovačko-osječkoj nakon toliko godina. Ovim ugovorom Republika Hrvatska vraća dio oduzetog Katoličkoj Crkvi, instituciji koja je više stoljeća čuvala i ime i temelje državnosti. Ovim ugovorom, jednostavno, vraćamo imovinu koja je oduzeta u nekim prijašnjim vremenima u kojima je otimanje bila institucionalna i legitimna praksa. Ovime pokazujemo naše povjerenje koje postoji između strana potpisnica ovog ugovora. Iskreno vjerujemo, da će današnji ugovor značiti mogućnost da Biskupija Đakovačko-osječka ovu darovanu nekretninu stavi na raspolaganje stvarnom životu i potrebama ljudi. Načinom koji će obradovati mnoge, načinom kojeg Crkva čini svojom misijom i čitavom svojom poviješću.“
 

Pisane vijesti