Ministar Medved najavio vladinu pomoć požeškom kraju

Utvrđuje se šteta nakon nevremena praćenog tučom, koje je jučer pogodilo Požeštinu. Led veličine oraha oštetio je krovove, automobile, uništio poljoprivredne kulture, rušila su se drveća i električni stupovi. Ministri su najavili brzu Vladinu pomoć.

Zbog velike štete nastale u nevremenu, u Požegu su stigli ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Sastali su se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem. 
 
Ministrica Marija Vučković je još jednom izrazila žaljenje što je ovaj kraj pogodila još jedna teška nepogoda s velikim posljedicama, manje od mjesec dana nakon prve.
 
Vlada će brzo intervenirati s dodatnim mjerama
 
"Stambeni objekti su stradali, stradala je gospodarska aktivnost u kojoj veliku ulogu ima poljoprivreda ali i drvoprerađivačka industrija. Posljedice su velike. Mi sad moramo pričekati prve procjene, prema riječima županice ali i lokalne samouprave oni su prionuli poslu, kako bismo u vladi imali prve procjene koje će se poslije i dorađivati. Pored onih redovitih mjera Ministarstva poljoprivrede koje pomažu u osiguranju i obnovi poljoprivrednog potencijala sasvim je jasno da je ovdje potreban dodatni angažman. Ova će Vlada brzo intervenirati s dodatnim mjerama," izjavila je ministrica Vučković.
 
"Ministarstvo će pomoći poljoprivrednicima da brže obnove ovaj poljoprivredni potencijal ali sam potpuno svjesna da im je potrebna dodatna podrška i pomoć, da treba preživjeti, održati poljoprivredno gospodarstvo. Za hrvatsku Vladu i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića poljoprivreda je strateška djelatnost i mi ćemo dodatno i brzo pomoći s prve iduće sjednice vlade i u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave," najavila je ministrica.
 
Prve procjene ukazuju na stopostotne štete
 

Ratari, koji su tek počeli žetvu pivarskog ječma i uljane repice - ostali su bez uroda. Led je uništio i proljetne kulture - kukuruz, soju, suncokret. Prema prvim procjenama, šteta je stopostotna.
 
Potpredsjednik Vlade Tomo Medved obećao je vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo dijelove požeško-slavonske županije, a županica Antonija Jozić rekla je kako će štete iznositi više desetaka milijuna kuna.

"Grad Požega i općina Jakšić bilježe štete na građevinskim objektima. Ono što najviše boli, štete u poljoprivredi su u puno širem krugu. One su na području Požege, općine Jakšić, općine Kaptol i gradova Kutjevo i Pleternice. Sada ćemo pristupiti žurnoj procjeni šteta i zahtjevima za pomoć ", rekla je županica Jozić nakon sastanka s vladinim predstavnicima. Dodala je i kako je još nemoguće procijeniti veličinu šteta ali će one sigurno iznositi više desetaka milijuna kuna.

Najavivši vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica prije nego se krene u temeljito saniranje šteta Medved je poručio: "Vlada će u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica od nevremena. Već na slijedećoj sjednici bit će donesena odluka o konkretnoj pomoći". Također je zahvalio svim javnim službama koje su odmah nakon nevremena oko 17 sati jučer krenule u sanaciju.

Novinari su ministre pitali o mogućoj povezanosti razmjera šteta s nefunkcioniranjem protugradne obrane, a Medved je rekao kako se tu prije svega radilo o prirodnoj katastrofi te da o tome mogu govoriti stručnjaci ali i da je ovakve razmjere nevremena vrlo teško prevenirati.
 
Izvor: Vlada/HTV

Pisane vijesti | Vijesti iz medija