Ministar Paladina ima svo potrebno iskustvo u građevinskom sektoru, prvi prioritet je obnova

Slika /slike/Opcenito/HN20220309426639.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskog sabora kandidata za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u govoru je podsjetio da je ministar Horvat podnio ostavku te je razriješen svoje dužnosti prije dva i pol tjedna.

 „Imajući na umu koliko je važan ovaj resor, osobito u svjetlu ubrzanja dinamike obnove potresom porušenih krajeva Hrvatske – a tu prije svega mislim na glavni Grad Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju, Banovinu osobito, ali i na druge dijelove Hrvatske gdje su se osjetila ta dva velika potresa koji su prouzročili štete veće od 120 milijardi kuna – mislim da u ovom trenutku Vladi i svim resorima koji se tom temom u ovom trenutku bave treba čovjek koji ima iskustva u građevinskom sektoru, upravljanju projektima, domeni nekretnina i menadžerskog i poduzetničkog iskustva, kako bismo dinamizirali procese“, kazao je.

Premijer Plenković poručio je da je upravo to logika odabira gospodina Paladine kao novog ministra.

„On je rođen 1983. godine, završio je ekonomiju, napravio je specijalistički poslijediplomski studij iz organizacije i menadžmenta. Zadnju dužnost koju je imao je bila uloga savjetnika Uprave Hrvatske poštanske banke. Prije toga je bio i predsjednik IGH, radio je u nekoliko drugih kompanija, Delta savjetovanju, te je do sada imao kontakte s brojnim investitorima u Hrvatskoj, u građevinskom sektoru, u sektoru koji se odnosi na ulaganja – što smatram da je osobito važno“, izdvojio je te dodao da ovaj resor ima puno bitnih segmenata, ali su tri naročito važna kao prioritet.

Brže procesiranje potrebne dokumentacije za snažniji investicijski ciklus

Prvi je prioritet, nastavio je premijer, da se ubrza obnova. Podsjetio je pritom na raspravu u Saboru hoćemo li ili nećemo produžiti rok za korištenje sredstava iz europskog Fonda solidarnosti.

„Suprotno onima koji su mislili da to nije moguće, sada nakon što smo obavili razgovore s kim treba, iznijeli argumentaciju, vidi se da to jest moguće. Dakle, rok je lipanj 2023., više nego dovoljno vremena da se punim angažmanom i poticajem iskorištavanja tih sredstava oni u potpunosti konzumiraju – i to ona koja se odnose na Grad Zagreb i ona koja se odnose na potres koji je imao svoj epicentar blizu Petrinje“, kazao je.

Druga tema, osim ubrzanja obnove, uloga je ovog ministarstva, a i samog ministra, u bržem procesiranju različitih građevinskih dozvola i drugih dokumenata koje ovo ministarstvo izdaje, kako bismo imali značajan investicijski ciklus.

„S tim da je građevinski sektor snažno doprinio gospodarskom rastu, rastu BDP-a od 10,4 posto u prošloj godini. Tu su 4 temeljna razloga: prvi je izvoz, drugi turistička sezona, treći su investicije u građevinskom sektoru i četvrto, osobna potrošnja“, naglasio je premijer Plenković.

Dodao je da jedan od stupova i zamašnjaka gospodarskog rasta ovisi o brzini i učinkovitosti i dinamici rada ovog ministarstva, zajedno sa svim razinama koje su u to uključene. 

Treći element se odnosi na pitanje državne imovine, prije svega na puno propulzivniju dinamiku i interakciju ovog ministarstva i jedinica lokalne i područne samouprave.

„Znamo da postoji brojna državna imovina koja u ovom trenutku nije privedena svrsi, nije u funkciji i mi smo tu napravili brojne iskorake i surađujemo kao Vlada intenzivnije i bolje s gradovima, općinama, županijama, i nastojimo da oni koji su bliže toj imovini, a to su prije svega župani, gradonačelnici, načelnici i druga tijela lokalne razine po samoj logici i načelu supsidijarnosti bolje znaju kako se nešto može staviti u funkciju, nego što to može znati neko ministarstvo u Zagrebu“, kazao je premijer Plenković.

„I upravo u tom smislu“, dodao je premijer, „jedna od zadaća koju sam postavio novom ministru koji će, vjerujem, dobiti vaše povjerenje od danas, je da se ubrzaju te aktivnosti.“

Kvalitetan i koristan doprinos radu Vlade

Predsjednik Vlade podsjetio je i na druge redovite aktivnosti zakonodavnoga karaktera, aktivnosti koje se odnose na energetsku učinkovitost te one koje se odnose na stambenu politiku, osobito prema mladima.

„Znate da je u radijusu ovog ministarstva i Agencija za promet nekretninama, mada je usko vezan za rad ovog ministarstva i Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, da je tu i Fond za obnovu Grada Zagreba, da je tu i cijeli Stožer koji se bavi obnovom Banovine i Zagreba, koji vodi potpredsjednik Medved. Gospodin Paladina bi sa svojim ovlastima, iskustvom, entuzijazmom i dinamikom rada trebao dati vrlo kvalitetan i koristan doprinos radu Vlade u ovoj domeni“, naveo je.

Premijer Plenković kazao je da da će saborske zastupnice i zastupnici nakon današnje rasprave imati prigode postavljati pitanja po bilo kojoj od ovih tema i bilo čemu drugom što ih zanima te vjeruje da će Sabor danas prihvati prijedlog Vlade i izglasati novog ministra.

Najavio je da će se na današnjoj sjednici Vlade usvojiti cijeli paket mjera najavljenih prije dva i pol tjedna koje se odnose na suzbijanje većeg udara na standard hrvatskih građana.

„Kada je riječ o rastućim cijenama energenata, gotovo je više od trećine točaka na sjednici Vlade usmjereno na tu temu“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Paladina: Fokus će u prvom redu biti obnova

Kandidat za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina kazao je da je prihvatio poziv da bude novi ministar jer je to ujedno i poziv da obnovi domove naših sugrađana.

„Imamo realan problem i iz realnog sektora dolazim sa željom i znanjem da što prije realiziramo obnovu“, kazao je i dodao da će dati sve od sebe da Ministarstvo služi svim građanima.

„Svakako ću svoje napore usmjeriti na poboljšanje i unaprjeđenje svih aktivnosti iz djelokruga Ministarstva, kako graditeljstva, prostora i planiranja, tako i državne imovine. Ipak, fokus će u prvom redu biti obnova“, zaključio je.

Ivan Paladina dobio povjerenje Sabora

Nakon rasprave na saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odboru za gospodarstvo, Ivan Paladina dobio je povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme resor Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine nakon čega je položio prisegu.

Glasao je 131 zastupnik, a Ivan Paladina izglasan je za novog ministra sa 77 glasova za, 3 suzdržana, a 51 protiv.
 



Pisane vijesti